IZMIR - Zijn laatste optreden voor het Nederlands team is uitgelopen op een grote deceptie. Volleybalinternational Guido Görtzen zet na het mislukte olympisch kwalificatietoernooi in Izmir een punt achter zijn loopbaan bij het Nederlands team.

"Tuurlijk is het balen", zei de 37-jarige aanvaller zaterdag na de nederlaag van Oranje tegen Servië, die voor Oranje het einde betekende van de olympische kwalificatiereeks. "Zo gaat het in de sport. Er zijn momenten van grote triomfen en grote decepties. Dit was er een van", meende de speler die in 1996 olympisch goud met Nederland won.

Voor zijn vierde Olympische Spelen had de Limburger nog wel een hele zomer opzij willen zetten. "Maar niet meer voor een EK of WK, die heb ik genoeg gespeeld."

Zuur

Ook voor bondscoach Peter Blangé was het 3-0-verlies tegen de Serven zuur. "Het is frustrerend als het niet lukt. We hebben opnieuw alles gegeven en gevochten tot het laatste punt. Een groot compliment aan de ploeg. We hebben hier misschien ons beste spel ooit laten zien. Dat houd je staande richting de toekomst. Het plafond heeft dit team nog lang niet bereikt."

Het verschil in vooral de eerste twee sets was miniem. "Zo close hoort het te zijn in het volleybal, die 25-10 tegen Italië was een uitzondering", aldus Robert Horstink. "Bij ons gaan op de beslissende momenten wat kleine dingetjes fout. Daar moeten we aan werken. Daar hebben we nu de komende vier jaar mooi de tijd voor."

Diep respect

Ook Blangé beaamde dat er zaterdag op cruciale momenten wel wat zaken fout gingen. "Maar ja, wat kan je dan nog zeggen. Ze geven echt alles. Na een valse start hebben de spelers er echt een geweldig toernooi van gemaakt. Ik heb diep respect voor wat ze op het veld hebben laten zien."

Uitschakeling vindt de bondscoach vooral zuur voor zijn team. "Ik zelf probeer me toch voor te bereiden op twee scenario's om na afloop niet compleet van de leg te zijn, maar leuk is anders."