IZMIR - De Nederlandse volleyballers missen de Olympische Spelen in Peking. Servië schakelde zaterdag het team van bondscoach Peter Blangé uit in de halve finale van het olympisch kwalificatietoernooi in Izmir.

Nederland verloor, ondanks een goede wedstrijd, met 3-0 (25-23 27-25 25-21). Alleen de winnaar van het evenement kwalificeert zich voor Peking.

Nederland begon zaterdag sterk aan de wedstrijd. De mannen van Peter Blangé stonden vrijwel de hele eerste set voor, maar waren bij 23-23 niet opgewassen tegen de harde service van invaller Sasa Starovic. De pass was onzuiver, de set-up vervolgens ook. De set eindigde in 25-23 voor Servië.

Van Harskamp

In de tweede set werkte Nederland maar liefst acht punten achterstand weg nadat spelverdeler Yannick van Harskamp en aanvaller Robert Horstink in het veld waren gekomen voor Nico Freriks en Guido Görtzen. Door ijzersterk serveren en enkele bloedstollende rally's kwam Oranje bij 24-24 voor het eerst op gelijke hoogte.

Na wat foutjes in de afstemming aan Nederlandse kant wonnen de Serviërs uiteindelijk ook deze set: 27-25.

Servië

Nederland kon in de beslissende set wel in de buurt van de tegenstander blijven, maar kwam niet meer op voorsprong. Servië, derde op het laatste Europees kampioenschap, maakte het duel af met 25-21. De ploeg speelt zondag in de finale tegen Europees kampioen Spanje om één ticket voor Peking. De Zuid-Europeanen wonnen eerder op de dag met 3-1 van Finland.