KOLOMNA - Sven Kramer is hard op weg zijn tweede Europese allroundtitel te veroveren. De 21-jarige schaatser zegevierde zaterdag in Kolomna op overtuigende op de 5 kilometer, nadat hij eerder ook al de 500 meter op zijn naam had geschreven.

Halverwege het toernooi heeft Kramer een ruime marge opgebouwd ten opzichte van de Noor Havard Bokko (2e) en Wouter Olde Heuvel (3e). De titelverdediger uit Oudeschoot verdedigt zondag op de 1500 meter een voorsprong van twee seconden op Bokko. Olde Heuvel moet op die afstand al ruim drie tellen goedmaken op zijn teamgenoot.

"Er kan natuurlijk nog van alles gebeuren", sprak Kramer, na afloop van de 5 kilometer. "Maar dan zit je wel in de 'calamiteiten-sfeer'." Ofwel: Alleen een valpartij kan hem nog van prolongatie van de EK-titel afhouden.

Tevreden

De Fries keek vooral tevreden terug op zijn 500 meter, die hij tot veler verrassing won. Kramer scherpte zijn persoonlijk record aan tot 36,20 (was: 36,41) en liet al zijn concurrenten achter zich. "Dat was helemaal super", zei hij. "Ik was best gespannen, zeker voor die 500 meter. Dat is een afstand waar je veel op kan verliezen, maar ook iets op kan winnen."

De afgelopen weken had Kramer zich extra geconcentreerd op die sprintdiscipline en werkte hij onder meer in Erfurt en Heerenveen wedstrijden buiten mededinging af. Op die manier probeerde de pupil van Gerard Kemkers meer ervaring op de 500 meter te krijgen. Dat betaalde zich in Kolomna uit: "Ik heb er hard voor gewerkt om op dit moment deze prestaties te leveren", sprak hij genoegzaam.

Genadeklap

De onverwachte victorie op de 500 meter betekende meteen de genadeklap voor Enrico Fabris. De Italiaan werd vooraf omschreven als de grootste uitdager van Kramer. Toen de olympisch kampioen echter op de kortste afstand al tijd moest prijsgeven, zakte hem de moed in de schoenen.

Op de 5000 meter kon Fabris eveneens niet imponeren, waardoor hij halverwege het toernooi ervan overtuigd is dat het goud reeds vergeven is. "Het zal best een mentale tik voor Fabris zijn geweest", zei de klassementsleider glimlachend. "Maar goed, dat hoort ook bij schaatsen."

Kramer finishte op de 5 kilometer na 6.11,78 en was daarmee bijna zes seconden sneller dan Bokko (6.17,45), Olde Heuvel (6.17,78) en Fabris (6.17,86). EK-debutanten Ben Jongejan (6.26,08) en Ted-Jan Bloemen (6,27,81) reden een verdienstelijke 5 kilometer en staan nu in de tussenstand respectievelijk 7e en 8e.

Zondag werken de mannen nog de 1500 en 10.000 meter af.