KOLOMNA - Ireen Wüst ziet halverwege het Europees allroundkampioenschap nog drie serieuze concurrenten. De Brabantse schaatsster, die na twee afstanden aan de leiding gaat, houdt alleen Paulien van Deutekom (2e), Claudia Pechstein (3e) en Martina Sablikova (6e) in de gaten.

Wüst verdedigt zondag op de 1500 meter een voorsprong van 0,54 seconde op haar teamgenote Van Deutekom. Het gat naar Pechstein bedraagt inmiddels 1,53. "En ik houd ook nog rekening met Sablikova", sprak Wüst.

"Zij kan wel zeggen dat ze al kansloos is, maar volgens mij zei ze dat vorig jaar ook halverwege het toernooi." En toen deed de Tsjechische een geslaagde coup naar het goud.

Boos

Wüst was niet tevreden over haar 500 meter. De rijdster van TVM had gehoopt op die afstand tijd te winnen op haar rivalen, maar ze eindigde 'slechts' als vierde.

"Ik was boos op mezelf, want ik weet dat ik beter kan", sprak ze. "De start was niet goed en de buitenbocht liep ook niet lekker."

Van Deutekom

Van Deutekom ziet zich - vooral na haar prima optreden op de 500 meter, waar ze een persoonlijk record schaatste - nu ook als een titelkandidaat.

De Goudse rijdster weet dat ze zondag op de 1500 meter het gat met Wüst moet dichten om daadwerkelijk een kans te maken op het goud. "Ik ga er volle bak tegenaan."

Ticket

Marrit Leenstra (vijfde in de tussenstand) en Renate Groenewold (achtste) zullen onderling strijden om het derde WK-ticket dat de schaatsbond in Kolomna uitdeelt. Daarvoor moet één van de twee schaatssters wel bij de eerste zes eindigen.

Terwijl Leenstra zeer tevreden terugkeek op haar EK-debuut, liep Groenewold mokkend door de catacomben van de Kometa-ijshal. De Drentse schaatsster stelde vooral op haar geliefde 3000 meter teleur door slechts als zesde te eindigen.

Slag

"Het loopt gewoon niet", zei Groenewold. "Ik kom niet gemakkelijk in mijn slag. Ik moet er vanaf de eerste ronde voor werken. Tja, zulke weekeinden heb je liever niet. Het klassement is naar de klote."