MELBOURNE - Robin Haase heeft zich zaterdag verzekerd van een plaats in het hoofdschema van de Australian Open. De Haagse tennisser won in de derde en beslissende ronde van de kwalificaties met 6-2 7-5 van de Duitser Simon Stadler.

Haase treft het niet met zijn tegenstander in de eerste ronde. Hij moet het daarin opnemen tegen de als zeventiende geplaatste Kroaat Ivan Ljubicic. De twee stonden op het hoogste niveau nooit eerder tegenover elkaar.

Haase maakt vanaf maandag voor het eerst zijn opwachting bij de Australian Open. Hij debuteerde vorig jaar bij de US Open op een grandslamtoernooi.

Hij mocht toen als lucky loser de plaats innemen van de geblesseerde Mario Ancic. Haase verloor in de eerste ronde van de Serviër Novak Djokovic, de verliezend finalist in New York.

Druk

Haase maakte dit jaar al indruk met zijn zege op de Cyprioot Marcos Baghdatis in Chennai. Hij bereikte bij dit toernooi de kwartfinales en keerde daardoor bijna terug in de top honderd van de wereldranglijst. Hij is nu 103e.

"Ik ben blij dat ik het hoofdtoernooi heb gehaald", zei Haase tegen de NOS-radio. "Ik heb goed gespeeld en begon elke wedstrijd beter te spelen. Het was nog wel spannend in de tweede set, maar ik had nooit het gevoel dat de partij mij ontglipte."

Verplicht

Haase was bij het kwalificatietoernooi als eerste geplaatst. Hij was het daarom min of meer aan zijn stand verplicht het hoofdschema te halen.

"Dat verwachten mensen wel, maar het is zeker niet makkelijk want deze jongens staan allemaal bij de beste 300. Je kan het tegen iedereen moeilijk krijgen. Ik verwachtte het ook van mezelf dat ik me zou kwalificeren, maar het moest nog wel gedaan worden."

Haase reageerde opgetogen toen hij de overwinning binnen had. "Ik ben hier niet alleen gekomen om me te kwalificeren. Ik wil meer halen, daarom was ik misschien een beetje mat."

Middelkoop

Matwé Middelkoop redde het niet. Hij verloor met 7-5 3-6 2-6 van de Serviër Viktor Troicki. "Nadat ik de eerste set had gewonnen, kreeg ik mentaal toch een inzinking.

Ik kon het moeilijk opbrengen om er steeds voor te gaan omdat hij heel goed was. Het doet pijn als het net niet lukt. Maar ik heb hier denk ik toch wel wat laten zien."

Krajicek

Naast Haase doet bij de vrouwen Michaëlla Krajicek mee in Melbourne. Ze is rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi. Haase en Krajicek komen maandag op de openingsdag nog niet in actie.