KOLOMNA - Schaatser Sven Kramer begint zaterdag in de Russische stad Kolomna aan zijn titelverdediging bij het Europees allroundkampioenschap. De 21-jarige Fries denkt dat de Italiaan Enrico Fabris en de Noor Havard Bokko zijn grootste rivalen zullen zijn.

Kramer schaatst zaterdag de 500 en 5000 meter. Op de openingsafstand hoopt de TVM-kopman de schade zoveel mogelijk te beperken, waarna hij verwacht op de 5 kilometer enkele kostbare seconden te winnen op de concurrentie.

Tijdens de loting werd duidelijk dat Kramer op de 5000 meter in de slotrit tegen zijn teamgenoot Wouter Olde Heuvel rijdt.

De titelfavoriet uit Oudeschoot weet daardoor welke tijden zijn concurrenten Fabris en Bokko hebben geschaatst, hetgeen een voordeel is.

Wüst

Bij de vrouwen hoopt Ireen Wüst het 'echec van Collalbo' recht te zetten. De Brabantse verspeelde vorig jaar op de slotafstand van het EK een voorsprong van 14 seconden aan de Tsjechische Martina Sablikova.

In Kolomna wil ze de Europese titel op haar erelijst bijschrijven. Ook de vrouwen rijden eerst de 500 meter, waarna ze een 3 kilometer moeten afwerken. Paulien van Deutekom werd op die afstand gekoppeld aan titelverdedigster Sablikova.

Rit

Beide schaatssters rijden in de 11e rit. Wüst komt direct daarna in actie, tegen Galina Likhasjova uit Rusland. In de 13e en laatste race verschijnen Renate Groenewold en Katarzina Wojcicka uit Polen op het ijs.

De wedstrijden beginnen om 13.00 uur lokale tijd, 11.00 uur in Nederland.