EINDHOVEN - Jan Maarten Heideman heeft vrijdag in Eindhoven de vierde marathon van de Greenery-zesdaagse op zijn naam geschreven. De schaatser uit Oldebroek toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van 24 man. Miel Rozendaal finishte als tweede. De Fransman Cédric Michaud eindigde als derde en blijft met ,2 punten leider in het klassement.

De wedstrijd in Eindhoven stond al in het teken van de natuurijsmarathon in Veenoord. Een gedeelte van het peloton reed met de handrem op en een groot aantal coryfeeën trok de gashendel nog eens extra open. Dat resulteerde in verscheidene uitlooppogingen. Halverwege de race over honderd ronden vonden 24 rijders elkaar.

Die omvangrijke groep met Rozendaal, Michaud, Angenent en Heideman slaagde in haar opzet: een voorsprong van een rondje op de rest van het peloton. Voor de achterblijvers was het pleit toen al beslecht. De koplopers controleerden de koers voorbeeldig. "Het was een mooie wedstrijd vandaag. Vooral door de toppers uit het klassement werd strijd geleverd", zei Heideman na afloop.

Duidelijk was dat de winnaar uit de kopgroep moest komen. Heideman ging als eerste de laatste bocht in en werd op het rechte stuk naar de finish niet meer achterhaald. "Ik rijd sinds een paar dagen weer op mijn oude schaatsen. Dat voelt vertrouwd aan. Ik heb nu veel meer grip in de bochten en kan derhalve meer snelheid maken."

"De eindsprint won ik met gemak. Deze derde seizoenoverwinning geeft me zeer veel zelfvertrouwen. Temeer omdat ik die dekselse Michaud in een rechtstreeks gevecht heb verslagen. In mijn ogen was hij dit seizoen onklopbaar. Maar gelukkig is dat niet het geval", zei Heideman, die van de vijfde naar de vierde plaats in het klassement klom.

/SPORTWubben doorbreekt overwinningsreeks Michaud