ALKMAAR - AZ heeft vrijdag bij de KNVB een spoedarbitragezaak aangevraagd inzake de overgang van Afonso Alves van SC Heerenveen naar de Alkmaarse eredivisiesclub. De zaak dient woensdagavond 16 januari in Zeist.

AZ beschikt inmiddels over een getekende transferovereenkomst tussen AZ en de Friese eredivisieclub betreffende de overgang van de Braziliaanse spits.

Ook over het aandeel in de transfersom waar Alves volgens zijn contract bij Heerenveen recht op heeft, is door alle partijen overeenstemming bereikt.

Problemen

Met de aanvaller is de Alkmaarse club ook persoonlijk akkoord. Alves zou AZ zo'n 18 miljoen euro kosten.

De problemen bij de transfer liggen volgens AZ bij Heerenveen, dat weigert een overschrijvingsformulier voor de KNVB te ondertekenen.

Overschrijvingspapieren

Heerenveen bevestigde vrijdag dat het de overschrijvingspapieren niet tekent. "Alves en zijn zaakwaarnemers hebben vrijdag per fax aangegeven dat Alves niet wil worden overgeschreven naar AZ."

"Heerenveen en AZ bereikten op 30 december al een akkoord over de transfer, met als één van de voorwaarden dat er op 5 januari ook een schriftelijke overeenkomst zou zijn tussen Alves en Heerenveen over de beëindiging van zijn contract."

"Die was er niet op 5 januari en nu nog niet. Daardoor is voor ons de transfer ook niet rechtsgeldig", zegt directeur algemene - en technische zaken Yme Kuiper van de Friese club.

Derde partij

Kuiper: "We zijn in deze affaire slechts de derde partij. AZ en Alves moeten er maar zien uit te komen. We geven gehoor aan de wens van de speler."

Middlesbrough

De Engelse club Middlesbrough zette Alves donderdag pontificaal met een grote foto op de website, alsof de Braziliaan al eigendom is van de formatie uit de Premier League.

"Wij hebben echter op dit moment op niemand een bod uitgebracht", gaf Middlesbrough-trainer Gareth Southgate aan."

Klaas wilting

Woordvoerder Klaas Wilting van AZ was vrijdag duidelijk. "Alves hoort op dit moment AZ. Hij is in Alkmaar op bezoek geweest, met zijn familie en zaakwaarnemer. De contracten zijn getekend."

"Met Heerenveen waren we er ook helemaal uit, met een bevestiging van Heerenveen. Op 9 januari hebben we het door AZ en Alves ondertekende overschrijdingsformulier naar Heerenveen gestuurd. En vervolgens hoorden we niets van Heerenveen, tot de mededeling dat ze het overschrijvingsformulier richting KNVB niet ondertekenen", aldus Wilting.

Louis van Gaal

Trainer Louis van Gaal wacht met smart op de komst van de Braziliaan. Hij rekent er op dat Alves zich op korte termijn bij de Alkmaarse selectie aansluit.

"Het ligt ook niet aan hem dat hij er niet is. Dat komt door andere personen. Ik vind het sowieso vervelend dat het bij ons nu alleen maar over Alves gaat. Zondag spelen we namelijk tegen Ajax. Die wedstrijd moeten wij winnen.