SITTARD - Met het wegsturen van trainer Hans Verel is Fortuna niet gebaat. Het schokeffect is een achterhaald fenomeen waarmee voetbalbestuurders denken een impasse te kunnen doorbreken. Voor de Limburgse club lijkt elke maatregel zinloos, de ploeg staat ook na de nederlaag (2-3) tegen NAC stijf onderaan. Een opleving in de tweede helft bleek onvoldoende voor het binnenhalen van een punt.

Heering en Gommans waren twee opvallende namen in de opstelling van Fortuna. De keus was niet ingegeven door behoefte aan veranderingen, van een nieuwe wind, wel door schorsingen. Cramb en Krijgsman werden wegens respectievelijk wangedrag en vormcrisis door Verel uit de selectie gezet en blijven daar voorlopig ook. Gerritsen werd na zijn rode kaart in het verloren bekerduel met Stormvogels/Telstar door de KNVB tijdelijk op non-actief gesteld.

Heering was in de eerste helft de gevaarlijkste man van Fortuna. Het zijnet, de lat en doelman Babos verhinderden een treffer. De -jarige Gommans, spits van het tweede elftal, speelde dit seizoen pas negen minuten op het hoogste niveau. Toen viel hij in Groningen uit met een gebroken neus. Het gezichtsmasker herinnerde nog aan die klap, het zat zichtbaar onwennig, maar hij hield het toch ruim vijf kwartier vol. Zonder overigens eenmaal gevaarlijk te zijn geweest.

In het programmablad deed oud-trainer Verel nog het voorpraatje, op zijn ontslag een dag eerder was ook door de redactie niet gerekend. Net zo min hadden de Limburgers erop gerekend dat NAC binnen 20 minuten al twee keer mocht scoren. Schreuder bracht Bobson in stelling, Sergio deed het helemaal op eigen houtje.

De Limburgse scheidsrechter Luijten besloot even later in ook zijn thuiswedstrijd zijn provinciegenoten uit mededogen een handje te helpen. Hij zag in een duw van Penders tegen Hamming een strafschop, Volmer bedankte hartelijk: 1-2.

Tien minuten in de tweede helft zette uitblinker Heering medespeler Hamming alleen voor Babos: 2-2. Plots geloofden de Limburgers in hun kansen, werden de ruggen gerecht en leken de spelers zich te generen voor het persoonlijk leed dat hun voormalige trainer is aangedaan.

Maar de werklust was niet opgewassen tegen het betere voetbal van de bezoekers uit Breda. Hesp hield Fortuna lang op de been, redde bekwaam bij twee inzetten van Sergio en één van invaller Salmon. Tegen de boogbal van Petö was hij vier minuten voor tijd kansloos, 2-3.