COLORADO SPRINGS - De kans dat de strijd tegen doping in de Verenigde Staten ooit echt iets gaat voorstellen, is aanzienlijk toegenomen nu enkele grote partijen, waaronder de NFL (American football) en MLB (honkbal), de handen ineen hebben geslagen.

Behalve het Amerikaans Olympische comité (USOC) en het nationale antidopingbureau (USADA) besloten ook de proforganisaties Major League Baseball en National Football League elk 10 miljoen dollar te steken in een onderzoeksproject naar het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen.

Dit opmerkelijke samenwerkingsverband moet de Amerikaanse sport op termijn clean maken en voorkomen dat iconen als Marion Jones, Justin Gatlin, Roger Clemens en Barry Bonds van hun voetstuk vallen door dopingperikelen.

Golf

USOC-voorzitter Peter Ueberoth kon tevens melden dat ook de andere grote profbonden NBA (basketbal) en NHL (ijshockey), hoewel geen mede-initiatiefnemers, hun bijdrage zullen leveren aan het 'Partnership for Clean Competition' (PCC). De PGA Tour (golf) gaat dat ook doen.

"Het is van wezenlijk belang dat de belangrijkste sportorganisaties samenwerken om een probleem aan te pakken dat, als er niets gebeurt, de waarde en integriteit van de sport kan vernietigen", reageerde Ueberroth op het verheugende nieuws.

Onderzoek

Hij verwacht dat wetenschappelijk onderzoek de strijd tegen doping enorm kan helpen. Een van de doelstellingen is het ontwikkelen van effectieve en gemakkelijk te verkrijgen tests om groeihormoon en de nieuwste anabole steröiden (designer drugs) op te sporen.