ROME/OPORTO - In Rome was het tussen Lazio en FC Porto alniet spannend meer, in Oporto lag tussen Boavista en Celtic allesnog open. Dat FC Porto na de 4-1 van twee weken terug de finale zoubereiken, stond vooraf al bijna vast. Maar dat Celtic door eentreffer van oud-Feyenoorder Larsson (0-1) een Portugese finalevoorkwam, was na de 1-1 van de eerste wedstrijd niet zovanzelfsprekend.

Porto staat op 21 mei in Sevilla voor het eerst in declubhistorie in de UEFA-cupfinale, maar aanvaller Helder zal daarniet bij zijn. De spits kreeg, overigens net als tegenstanderCésar, kort voor rust zijn tweede gele kaart. Voor de Portugezenwas die uitsluiting de smet op een verder geslaagde avond, die inblessuretijd nog bijna de zege opleverde ook. Maar de inzet vaninvaller Jankauskas strandde op de handen van de Romeinse doelmanMarchegiani.

Met links inschieten

Henke Larsson slaagde er tegen Boavista wel in de doelman,Ricardo, te passeren. De Zweed deed dat pas in de 79e minuut, dooreen bal in het strafschopgebied op te pikken en met links in teschieten. In de elf resterende minuten weerstonden de Schotten destormloop van Boavista, die echter het venijn miste om tot succeste leiden.

Zo ontmoet Porto in Sevilla niet de landgenoten van Boavista,maar de Schotten van Celtic. In die wedstrijd zal Porto weer onderleiding staan van José Mourinho, de trainer die donderdag door eenverbod van de UEFA niet op de bank zat. De coach had in de eerstewedstrijd een tegenstander gehinderd bij een ingooi, waardoor hijtegen een schorsing opliep. Gelukkig voor Mourinho kon zijn ploeghet in Italië ook zonder zijn aanwijzingen prima af.