AMSTERDAM - Daags na de dramatische nederlaag in dekwartfinale van de Champions League tegen AC Milan (3-2) werd Ajaxmet een nieuwe tegenvaller geconfronteerd. De aanklager betaaldvoetbal eiste donderdag zware straffen tegen Zlatan Ibrahimovic enCristian Chivu. De Zweed hangt een schorsing van vijf duels bovenhet hoofd. De Roemeen moet wellicht drie duels toekijken.

Bekijk video

Beide spelers gingen volgens de aanklager van de KNVB vorigeweek tijdens de door Feyenoord gewonnen halve finale van denationale beker (1-0) zwaar in de fout. Ibrahimovic raakte met zijnelleboog het hoofd van Gerard de Nooijer. Chivu probeerde volgensde aanklager Feyenoorder Song te slaan. Arbiter Roelof Luinge lietbeide incidenten onbestraft.

De scheidsrechter greep ook niet in toen Paul Bosvelt met zijnhand de keel van Wesley Sneijder dicht kneep. Dat gebeurde tijdenseen opstootje dat ontstond nadat de gebalde vuist van Chivu hetgezicht van Song maar net had gemist. De aanklager van de KNVBheeft de aanvoerder van Feyenoord vooralsnog niet terverantwoording geroepen.

Hooijdonk trapte na

Pierre van Hooijdonk is wel in staat van beschuldiging gesteld.Hij kreeg tijdens de bewuste wedstrijd wel de rode kaart. ArbiterLuinge oordeelde dat de spits natrapte richting Jelle van Damme. Ineen eerste reactie pleitte de Belg tegenstander Van Hooijdonk nogvrij. Feyenoord hoopte dat de clubtopscorer zou wordenvrijgesproken.

Van Hooijdonk moet echter volgende week donderdag inZeist verschijnen. Er is nog geen straf tegen hem geëist. Mocht VanHooijdonk worden geschorst, dan mist hij in ieder geval deuitwedstrijd tegen FC Utrecht. Feyenoord speelt daarna tegen RKC enPSV.

Tot vijf uur de tijd

Ajax heeft tot vrijdagmiddag vijf uur de tijd om tegen de eisvan de aanklager in beroep te gaan. In dat geval mag Cristian Chivugewoon meedoen tijdens de uitwedstrijd van Ajax zondag tegen AZ.Als het aan de aanklager van de KNVB ligt, speelt Ibrahimoviczondag in Alkmaar sowieso niet. In afwachting van een uitspraak zoude Zweed al moeten toekijken.

Voor Ajax komt de mogelijke schorsing van Ibrahimovic en Chivuhoogst ongelegen. Na de uitschakeling in de Champions League ennationale beker is het er de Amsterdammers alles aan gelegen dat zede competitie als tweede beëindigen. In dat geval mogen ze volgendseizoen deelnemen aan de voorronde van de Champions League. Hetverschil met nummer drie Feyenoord bedraagt slechts een puntje.

Moeten toekijken

Als de aanklager daadwerkelijk zijn zin krijgt, mist Ibrahimovicde competitiewedstrijden tegen AZ, RKC, NEC, De Graafschap enHeerenveen. Hij zou dan alleen nog tijdens de slotwedstrijd van hetseizoen tegen FC Twente mee mogen doen. Aanvoerder Chivu zou tegenAZ, RKC en NEC moeten toekijken.

Net terug uit Milaan werdtechnisch directeur Leo Beenhakker door de uitspraak verrast. "Ikkan hier nog niets op zeggen. We zullen dit met onze juristenoverleggen. Pas daarna kunnen we vertellen wat Ajax gaat doen."