IZMIR - De Nederlandse volleyballers hebben na de 3-2-winst (19-25 25-23 25-19 16-25 15-13) op Polen nog altijd zicht op een olympisch ticket voor Peking.

De mannen van Peter Blangé moeten dan wel donderdag van Europees kampioen Spanje winnen, vervolgens de kruisfinale en de finale.

Wisselvallig

Een moeilijke opgave gezien de wisselvalligheid van de Nederlandse ploeg. Na de blamerende nederlaag tegen Italië, 3-0 en 25-10 in de laatste set, herstelden de mannen zich woensdag echter knap. Oranje verloor weliswaar de eerste set, maar aan de hand van routinier Guido Görtzen was het vervolg naar behoren.

Görtzen was samen met Kristian van der Wel in het veld gekomen voor de aanvallend falende Robert Horstink en Kay van Dijk. De laatste twee kwamen in de eerste set niet verder dan een scoringspercentage van 12 en 11 procent.

Oranje won vervolgens twee sets, maar liet de vierde lopen. Blangé had halverwege al Van der Wel en Görtzen eruit gehaald om ze rust te gunnen voor de beslissende vijfde set. Die won Nederland na een spannende strijd met 15-13.

Kwaliteit

Blangé is er dan ook overtuigd dat zijn spelers voldoende kwaliteit in huis hebben. "We hebben zo langzamerhand op iedere positie klasse genoeg om in de wereldtop mee te doen, mits we progressie blijven boeken." De mentale weerbaarheid is echter voor verbetering vatbaar, de koppies gaan vaak te snel omlaag. "We moeten volwassener worden."

Vooral de jonge Oranje-spelers missen die ervaring en daarom komen de Olympische Spelen in Peking misschien wel te vroeg. Volgens Blangé ligt het team richting de spelen van 2012 in Londen "goed op schema".

Contract

Of de 43-jarige trainer daar zelf bij zal zijn, valt nog te bezien. In augustus loopt zijn contract bij de NeVoBo af en Blangé krijgt regelmatig lucratieve aanbiedingen van (Italiaanse) topclubs. Na het olympisch kwalificatietoernooi volgt een evaluatie.

Blangé zelf voelt vooralsnog geen enkele neiging om weg te gaan. "Ik heb het heel goed naar mijn zin. Ik zie nog steeds heel veel heil in dit Nederlands team."