BAD GASTEIN - Snowboardster Nicolien Sauerbreij heeft woensdag in Bad Gastein een wereldbekerwedstrijd op de parallelslalom gewonnen, de derde uit haar loopbaan.

De 28-jarige Amsterdamse verstevigde in de Oostenrijkse plaats daarmee haar tweede positie in de algehele rangschikking. Bovendien is ook de eerste plaats van Heidi Neururer weer binnen bereik gekomen.

Sauerbrei is aan haar beste seizoen ooit bezig. Ze werd in de huidige cyclus van wereldbekerwedstrijden al drie keer derde en een keer vierde. De laatste keer dat de Amsterdamse een worldcup won was in 2003, in Maribor.

Zusje

In de finale van het evenement in Bad Gastein versloeg ze de Duitse Anke Karstens. Haar zusje Marieke eindigde als zeventiende. Voor haar was dat het de beste resultaat ooit in een World Cup.

Via de kwalificatie voegde Sauerbreij zich woensdag als negende bij de laatste zestien. In de achtste finales schakelde ze vervolgens de Oostenrijkse Marion Kreiner uit, de nummer drie van het klassement. Daarna won de Nederlandse van de plaatselijke favoriete Doresia Krings, de snelste in de plaatsingsafdalingen.

In de halve eindstrijd was Sauerbreij te sterk voor de Australische Johanna Shaw. Haar tegenstandster in de eindstrijd, Karstens, was de verrassing van de wedstrijd. De Duitse had zich nog nooit eerder bij de laatste zestien geschaard.

Mega-stabiel

Waarom ze nu ineens met stip steeg naar de eerste plaats? "Eerlijk gezegd heb ik geen idee", zei Sauerbreij. "Ik was vandaag niet eens topfit. Het zag er helemaal niet naar uit dat het mijn dag zou worden. Kennelijk ben ik dit seizoen mega-stabiel en kan ik zelfs in deze conditie dit bereiken."

Ze kijkt voorlopig van wedstrijd tot wedstrijd. Niet verder. "Natuurlijk is die eerste plek in het klassement weer wat dichterbij te komen, maar dat is niet iets waar ik me direct op richt. Mijn doel is gewoon de volgende wedstrijd weer zo hoog mogelijk te eindigen. Maar bij snowboarden is niets vanzelfsprekend. Je bent van zo veel omstandigheden afhankelijk. Dat neemt niet weg dat het een goed seizoen is. Hooguit 2002 was hiermee vergelijkbaar."