NIJMEGEN - Landen in Europa moeten meer aandacht besteden aan de belangrijke rol die sport speelt in de samenleving.

Sporten zorgt niet alleen voor een betere conditie, maar bindt mensen ook zoals dat vroeger gebeurde via de kerk. Bovendien worden via de sport brede groepen van de samenleving bereikt.

Dat heeft staatsecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken woensdag in Nijmegen gezegd.

Conferentie

Timmermans zal eind deze maand op de Europese conferentie in Maastricht samen met zijn Franse collega een initiatiefvoorstel indienen om de rol van sport op de agenda van de deelnemende regeringen te zetten.

Timmermans bezoekt gemeenten om meer inzicht te krijgen in het effect van Europees beleid en regelgeving op lokaal beleid. Ook wil hij zien wat er met Europees geld gebeurt.

Nijmegen

Volgens de staatssecretaris is Nijmegen een landelijk voorbeeld als het gaat om de besteding van Europees geld. Timmermans bezocht woensdag onder meer De Eendracht, een onderwijsproject van voetbalclub NEC en het ROC.

Bij De Eendracht worden jongeren opgeleid die niet meer te bewegen zijn om naar school te gaan. Op de speciale school volgen zij een opleiding om aan de slag te kunnen bij hun voetbalclub, bijvoorbeeld als beveiliger of terreinknecht.

Integratie

"De Eendracht is uniek voor Nederland en een voorbeeld van de integratie van sport in de samenleving. De Europese subsidie is hier de startmotor geweest om het project van de grond te trekken", aldus de staatssecretaris.

Timmermans wil de oprichting van dergelijke sportleerbedrijven overal in Europa stimuleren, ook in andere takken van sport dan voetbal.