SURHUISTERVEEN- Sven Nys heeft woensdag een internationale veldrit in het Friese Surhuisterveen gewonnen. De Belg, al voor de 21e keer succesvol dit seizoen, reed in de tweede ronde weg bij de concurrentie en was in het vervolg ongenaakbaar.

Richard Groenendaal klopte in de sprint om de tweede plaats zijn landgenoot Thijs Al. Groenendaal reed in het begin van de koers in een hek en was de rest van de cross veroordeeld tot een achtervolging, die hij uiteindelijk met de tweede plaats nog enigszins bekroonde.

Nederlands kampioen Lars Boom kende een mindere dag en werd zevende.

Page

Nys ging in de tweede ronde samen met Jonathan Page op avontuur, maar zag de vice-wereldkampioen van Hooglede met een lekke band wegvallen. Vervolgens lag de weg naar de zege volledig open voor de leider van de UCI-stand.

Tweede plek

Groenendaal had wel vrede met zijn tweede stek: "De Tsjech Petr Dlask gaf mij een duw en daar stond ik met de voeten aan de grond. Een belachelijke actie voor iemand die op dit moment helemaal niet voor de zege mee doet. Toen ik eindelijk weer voorin kwam, was Nys al gevlogen."

"Waarschijnlijk was ik anders ook tweede achter Sven geworden, maar dat had ik me wel wat nadrukkelijker met de cross kunnen bemoeien.''

'Prima in vorm'

Nys gaf de Friese organisatoren waar voor zijn startgeld.

"Er lag een mooi snel rondje, waar je niet te diep hoefde te gaan en dan kun je best een uur gas geven. Het was wat vroeger dan voorzien dat ik alleen kwam te rijden, maar ik heb zo toch kunnen constateren dat ik drie dagen na het Belgische kampioenschap en twee dagen na de winst in Otegem nog altijd prima in vorm steekt.''