ROTTERDAM - Toernooidirecteur Richard Krajicek heeft vier tennissers uit de top-5 van de wereld gestrikt voor het ABN AMRO toernooi van Rotterdam.

Behalve de eerder al aangekondigde Spanjaard Rafael Nadal zijn ook de Serviër Novak Djokovic, de Rus Nikolai Davidenko en de Spanjaard David Ferrer eind februari actief in Ahoy'. Alleen de nummer één Roger Federer ontbreekt.

Deelnemersveld

Krajicek maakte woensdag op de hoofdkantoor van de bank in Rotterdam het deelnemersveld voor de 35e editie bekend. Er zijn negen spelers uit de mondiale top-20 gecontracteerd.

Vooralsnog prijken twee Nederlanders op de deelnemerslijst: Raemon Sluiter en Robin Haase ontvingen eerder al een wildcard. Er is er nog één te vergeven. Het toernooi begint op 18 februari.

Hoop

De komst van Federer was dit jaar een optie, maar beide partijen kwamen er financieel niet uit. Krajicek heeft goede hoop de Zwitser volgend jaar als zijn toernooi de top 500-status heeft - een groep van tien toernooien uit de op een na hoogste divisie - wel naar Rotterdam komt.

"Van die tien speelt hij er vier zeker niet. Dan blijven er zes over waarvan hij er verplicht vier moet spelen", vertelde Krajicek die met name de komst van Nadal, Djokovic en de Britse tennishoop Andy Murray "heel speciaal" noemde. "Die drie brengen toch wat extra's."

Djokovic was de laatste topper met wie hij onderhandelde. Graag had hij de Fransman Richard Gasquet aan het veld toegevoegd. "Maar met het contracteren van Djokovic was het budget op."

Concurrentie

Vanaf 2009 is het ABN AMRO toernooi op de kalender geplaatst in week zeven en weet Krajicek dat hij geen concurrentie meer heeft van het prestigieuze toernooi van Dubai en de Daviscup. "We zijn verlost van twee plaaggeesten", concludeerde hij.

Het blijft afwachten wie van de toppers zich straks alsnog afmeldt. Rotterdam heeft een verleden. Krajicek werd twee jaar geleden geteisterd door dertien afzeggingen. "Heel vervelend, maar ik denk wel dat er een positieve trend is.

Vorig jaar hadden we nog zeven afmeldingen. Tennissers zijn door de ATP aangesproken op hun verantwoordelijkheid. En vanaf volgend jaar zullen er ook sancties volgen. Zeker ben je nooit. Maar voor de editie van 2006 gaven tennissers als Nadal en Federer al bij voorbaat aan dat we niet in hun schema pasten. Dat wijst op een mentaliteitsverandering."