UTRECHT - De arbitragecommissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft voetbaltrainer Co Adriaanse veroordeeld tot het betalen van een flinke boete.

De huidige coach van Al-Sadd in Qatar moet aan zijn vroegere club FC Porto een schadevergoeding betalen wegens contractbreuk. Dat heeft zijn advocaat mr. Eric Vilé woensdag bevestigd.

De raadsman wilde niet zeggen hoeveel Adriaanse aan FC Porto dient te betalen. "Dat vind ik niet netjes. De vordering van Porto op Adriaanse is toegewezen. Maar Co had ook nog geld te goed van die club. Zijn vorderingen zijn eveneens toegewezen. Per saldo moet Adriaanse iets betalen. Daar laat ik het bij."

Boete

Volgens een verklaring op de website van FC Porto heeft de FIFA Adriaanse een boete opgelegd van 1,15 miljoen euro. Diens assistent Jan Olde Riekerink moet een bedrag van 146.000 euro betalen aan de Portugese club.

Onwerkbare situatie

Beide trainers verlieten Porto in augustus 2006, anderhalve week voor het begin van de Portugese competitie. Volgens Adriaanse was een onwerkbare situatie ontstaan, mede door een verschil van mening met het bestuur over zijn bevoegdheden.

Bovendien had hij nog geld te goed. Het contract van Adriaanse liep nog een jaar door. Volgens de FIFA-commissie had hij onvoldoende reden om deze verbintenis tussentijds op te zeggen.

Adriaanse won in zijn eerste seizoen bij Porto meteen de Portugese dubbel. Hij ging nadien aan de slag bij Metallurg Donetsk in Oekraïne.

De FIFA heeft nog geen officiële verklaring gegeven over het bericht op de site van Porto.