ROTTERDAM - Trainer Bert van Marwijk moet bij Feyenoord blijven. Dat "heldere standpunt" verwoordde algemeen directeur Eric Gudde dinsdag tijdens zijn eerste nieuwjaarstoespraak in De Kuip.

De nieuwe clubleider in Rotterdam-Zuid reageerde bewust op de aanhoudende geruchtenstroom rond de 55-jarige coach. Van Marwijk, in het bezit van een contract tot medio 2009 bij Feyenoord, zou de belangrijkste kandidaat zijn om na het Europees kampioenschap komende zomer in Oostenrijk en Zwitserland bij Oranje bondscoach Marco van Basten op te volgen.

Behouden

"Het zijn allemaal speculaties", zei Gudde na zijn gloedvolle speech. "Daarom wilde ik namens Feyenoord een statement maken. Het is nu eens te meer duidelijk dat wij voor volgend seizoen Van Marwijk als trainer-coach willen behouden. Of dat inderdaad lukt? De tijd zal het leren, maar iedereen weet nu hoe Feyenoord erover denkt."

'Opgetogen'

Van Marwijk reageerde quasi-opgetogen op het 'nieuws' dat hij zijn contract zou mogen uitdienen bij Feyenoord. "Dat is nu 100 procent zeker, ja", sprak hij lachend. "Ik heb altijd gezegd en zeg nu weer: ik reageer niet op zaken die niet spelen, want dat is niet relevant. Dat is in deze kwestie nog steeds zo."

Van Marwijk bevestigde desgevraagd dat hij wel degelijk over een clausule beschikt die hem in staat stelt komende zomer bondscoach te worden. "Maar dat heb ik zelf niet naar buiten gebracht, dat heeft Feyenoord gedaan. Daarover heb ik mezelf wel verbaasd, ja. Of die clausule ook voor andere landen geldt dan Nederland? Nee, hier laat ik het bij."

Kesler

Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, benadrukte deze week in de laatste editie van het tijdschrift Sportweek dat hij nog geen sollicitatiegesprekken heeft gevoerd voor de opvolging van Basten.

Hij liet daarbij met grote stelligheid weten dat hij Van Marwijk al drie jaar niet meer had gesproken. "Dat we al een deal zouden hebben, is dus pertinent onwaar", betoogde Kesler.

Hiddink

De KNVB-directeur gaf in Sportweek wel toe dat hij op de golfbaan informeel had gesproken met Guus Hiddink, de huidige bondscoach van Rusland. "Hij is de enige die ik heb gepolst. Ik wilde gewoon even weten wat zijn toekomstplannen waren."

Hiddink heeft officieel zijn contract in Rusland, dat komende zomer afloopt, nog steeds niet verlengd.