ALKMAAR - DSB dreigt haar ploegen in het marathonschaatsen terug te trekken, indien enkele nieuwe regels niet teruggedraaid worden. Dirk Scheringa vindt dat enkele elementen in de nieuwe opzet voor te veel verwarring zorgen, waardoor het effect van de sponsoring daalt.

Scheringa heeft vooral moeite met het feit dat bij de Essent Cup-wedstrijden slechts 20 schaatsers om de zege mogen strijden. De rest moet na een schifting, op 20 ronden van het einde, het ijs vroegtijdig verlaten.

"Dat vind ik niet eerlijk", sprak Scheringa. "Zoiets gebeurt ook niet bij het wielrennen ofzo. Iedereen moet sprinten om de overwinning. Als zo'n regel niet verandert, vinden wij het niet meer leuk om met de marathon door te gaan."

Volkssport

Het is niet de enige doorn in Scheringa's oog. De oprichter en eigenaar van Dirk Scheringa Beheer is er ook allerminst gelukkig mee dat twee competities door elkaar heen lopen (Essent Cup en KNSB Cup) en dat veel toppers alleen op zondagmiddag 12.00 uur in actie komen. "Marathonschaatsen is een volkssport. Het publiek vindt het prachtig om de toppers juist op zaterdagavond te zien."

Volgens Scheringa hebben de nieuwe regels te veel verwarring veroorzaakt, waardoor ook het effect van de sponsoring afneemt. "We vinden dat er dingen moeten veranderen. Dat signaal gaan we afgeven aan de bestuurders."

Verwonderlijk

Schaatsbond KNSB en tv-zender SBS, die de Essent Cup uitzendt, hebben de marathonschaatsers in november uitdrukkelijk afgeraden om nog langer kritische opmerkingen over de nieuwe opzet te maken. Het is daarom niet verwonderlijk dat twee schaatsers die ermee stoppen, Andres Landman en Peter Baars, de opmerkingen van Scheringa openlijk ondersteunen.

"Die Essent Cup is helemaal niks", meent Landman. "Er zijn nog amper uitlooppogingen te zien. Het is jammer dat de schaatsbond zich zo laat leiden door SBS. De KNSB zou een man als Scheringa moeten koesteren, dat is een liefhebber. Maar blijkbaar hebben ze daar geen boodschap aan."

Gokpartij

Ook Peter Baars kan zich vinden in de kritiek van Scheringa. Dit seizoen nam hij vijftien keer deel aan zo'n wedstrijd en moest de DSB-er dertien maal toekijken hoe twintig collega's om de overwinning mochten sprinten. "Maar van die twee finales die ik mocht rijden, werd ik één keer eerste en één keer tweede. Het is één grote gokpartij."

Dolenthousiast

Schaatsbond KNSB laat bij monde van Geert-Jan Muskens, hoofd wedstrijdorganisatie, weten dat ze vorige week een overleg met de schaatsers hebben gehad en dat daarin bleek dat juist een meerderheid 'dolenthousiast' is over de formule.

Volgende week heeft de KNSB ook een overleg met de Vereniging Marathon Schaatsen (VMS) waarin alle sponsoren van marathonploegen, ook DSB, zijn vertegenwoordigd. "Dan hoor ik graag hoe iedereen er over denkt", aldus Muskens. "We gaan voor wat de meerderheid wil."

Over de opzet van de finale (waarin dus maar twintig schaatsers mogen strijden om de zege) is Muskens stelliger: "Ik verwacht niet dat daar verandering in komt."