RIJSWIJK - Wielrenster Marianne Vos wil op de Olympische Spelen in Peking op drie onderdelen uitkomen, zo heeft ze in overleg met haar ploegleider besloten.

Naast de wegwedstrijd en de puntenkoers op de baan heeft Vos bij bondscoach Johan Lammerts aangegeven ook de tijdrit te willen rijden.

Klok

Op dit moment heeft Nederland met Mirjam Melchers één renster met een nominatie voor de rit tegen de klok, maar Nederland mag twee startplekken innemen. Beide plekken zullen ingevuld moeten worden door Nederlandse rensters die ook al op andere onderdelen van de Olympische Spelen uitkomen.

Op basis daarvan zou de bondscoach ook nog kunnen besluiten Melchers te passeren. Een eventuele tweede plek zonder nominatie is een mogelijkheid volgens bondscoach Lammerts, maar dan moet het NOCNSF deze voordracht wel goedkeuren.

Parcours

Volgens Vos' ploegleider en trainer Thijs Rondhuis is de beslissing om ook in de tijdrit uit te willen komen, genomen na een grondige bestudering van het parcours in Peking.

"In een vlakke tijdrit moet Marianne te veel toegeven op de wereldtop, maar dit traject is een ander verhaal. Er moet lang geklommen worden tegen een stijgingspercentage dat Marianne moet aankunnen en er is ook een belangrijk aandeel voor de afdaling weggelegd. En dat kan zij juist als geen ander."

Hoofddoel

Rondhuis zegt dat de tijdrit geen optie was geweest als deze voor de wegwedstrijd ingepland had gestaan. "Mariannes grootste kansen liggen op de wegwedstrijd en dat is ook het hoofddoel. Twee dagen is echter genoeg om te herstellen van die race en na de tijdrit kan Marianne vier dagen de baan op voordat ze de puntenkoers gaat rijden."

De wegwedstrijd vindt plaats op 10 augustus, de tijdrit op 13 augustus en de puntenkoers op 18 augustus. Bondscoach Lammerts zegt blij te zijn met de ambitie van Vos en binnenkort wil hij met haar over deze nieuwe plannen om tafel gaan zitten.