LEEUWARDEN - Vrouwen en mannen gaan niet meer gezamenlijk van start in de eerstvolgende Elfstedentocht. Dat heeft voorzitter Henk Kroes vrijdag in Leeuwarden op de jaarlijkse ledenvergadering van de Vereniging De Friesche Elf Steden bekendgemaakt. De schaatssters starten in de nabije toekomst een kwartier later dan hun mannelijke collega's.

Volgens Kroes wordt de wedstrijd daar eerlijker van. "De vrouwen profiteren in de koers te vaak van de mannen. Ze worden te veel op sleeptouw genomen. Ik vind dat de dames met elkaar de strijd aan moeten gaan", zei Kroes.

Het handmatig stempelen bij de eerstvolgende Elfstedentocht blijft gehandhaafd. De organisatie ziet voorlopig af van de invoering van een chipsysteem. Daar kleven volgens Kroes nog te veel haken en ogen aan. Verder liep de waarde van het spaartegoed van de vereniging behoorlijk terug. Er was enkele jaren geleden een bedrag van anderhalve ton in een beleggingsfonds gestort. Door het ongunstige beursklimaat bleef daar 100.000 gulden van over.