ARRECIFE - Hij was de grote afwezige bij het Nederlands kampioenschap sprint, afgelopen weekeinde. Stefan Groothuis raakte ruim twee maanden geleden zwaar geblesseerd aan zijn achillespees en is nog steeds aan het revalideren. Geen plek in Thialf, wel op het Canarische eiland Lanzarote.

Natuurlijk wist Groothuis dat er een NK sprint in Heerenveen was verreden. Maar om nou te zeggen dat de Telfort-sprinter er alles aan deed om zoveel mogelijk van dat toernooi mee te krijgen, is overdreven.

Optie

De 26-jarige Gelderlander focust zich volledig op het herstel en trekt zijn eigen koers. "Ik was sowieso niet bezig met het NK sprint, want het was geen optie dat ik kon rijden. Voor mij is het seizoen voorbij."

De maanden november en december bracht Groothuis vooral door in de sportschool. Dag in, dag uit verplaatste hij talloze kilo's om zijn pezen - en de omliggende spieren - te versterken. Elke dag trok de schaatser trouw naar de sportschool, deed hij aquajoggen of werkte hij een krachttraining af.

Achillespees

Afgelopen week ging Groothuis voor het eerst sinds het incident op 24 oktober (toen hij met zijn ene schaats de achillespees van zijn andere been doorboorde) weer op trainingskamp. Samen met de zusjes Smit fietsen op Lanzarote. "Op zich gaat het goed. De artsen zijn tevreden", vertelt hij. "Maar het duurt lang voordat ik echt klaar ben om te schaatsen."

De nationaal sprintkampioen van 2006 hoopt nog deze maand voor het eerst weer op het ijs te staan. Van een echte training zal dan nog geen sprake zijn. Behoedzaam heeft hij een route uitgestippeld die hem mogelijk in staat stelt medio maart weer een wedstrijdje te schaatsen.

Blessureleed

Groothuis richt zich op de Oval Finals, die traditioneel halverwege maart in Calgary plaatsvinden. Daar hoopt hij de vervelende periode van blessureleed te beëindigen én de voorbereiding op het seizoen 2008/2009 te maken.

Tot die tijd moet hij zich beperken tot revalideren. Geen WK sprint in Thialf, maar zwoegen in de sportschool. Dat valt hem soms zwaar.

"Toen ik die jongens zo hard zag schaatsen bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City en Calgary vond ik dat best mooi", zegt Groothuis. "Aan de andere kant had ik daar dolgraag ook bij willen zijn. Dat is knap frustrerend."