MAASTRICHT - Voor MVV is de redding nabij. Gemeente en bedrijfsleven zijn bereid de Maastrichtse club uit het slijk te trekken. Na de raadsvergadering van komende dinsdag zal de toekomst van de nummer veertien in de Gouden Gids Divisie er financieel beter uitzien.

Het onderzoeksrapport van accountantsbureau Deloitte & Touche, dat op verzoek van de gemeenteraad werd opgesteld, kwam vrijdag uit. Dezelfde dag hadden bedrijven en particulieren uit Maastricht en omstreken de verlangde injectie van 1 miljoen gulden met 3 tot 4 ton overboden. Burgemeester P. Houben, had het ronde bedrag eerder deze week tijdens een sponsorbijeenkomst van MVV een noodzakelijke steun genoemd. De gemeente Maastricht wilde niet alleen de verantwoordelijkheid nemen.

De sponsors moeten voor juli 2002 nog 2 miljoen gulden inbrengen. De gemeente zal dinsdag besluiten de gevraagde borgstelling van 3 miljoen gulden te laten vergezellen door een extra subsidie van 2 miljoen, zo luidt althans het voorstel van het college. MVV kan dan de komende jaren met een begroting van circa 5 miljoen gulden blijven voortbestaan. De begroting bedraagt nu 7,5 miljoen. Het verbouwde stadion wordt volgend najaar opgeleverd en biedt ook commercieel lucratieve vooruitzichten.

'Laat nu niemand meer afhaken'

"Dan zit de club in een nieuw jasje. Iedereen staat er nu achter", zei directeur W. Backers van MVV's hoofdsponsor Vacansoleil vrijdag. "Laat nu niemand meer afhaken."

Ook PvdA-fractievoorzitter J. Jacobs is optimistisch over de goede afloop. "Betaald voetbal is belangrijk voor onze gemeente", zei hij. "Als we willen helpen, moeten we ook goed helpen." Gemeente en sponsors stellen duidelijke voorwaarden aan de financiële steun. Binnen de raad van commissarissen van MVV moet ruimte komen voor vertegenwoordigers van alle betrokken partijen. "Met bevoegdheden zodat we de vinger aan de pols kunnen houden", aldus Jacobs. "Zodat het niet van kwaad tot erger wordt", zei Backers.

MVV heeft in de loop der jaren een rooskleurig beeld naar buiten gebracht van de gevoerde boekhouding, zegt Jacobs. "Prognoses gebeurden op een lichtzinnige, zeg maar te optimistische manier. De club kon zich niet altijd aan die beloften houden. De club had een te zware top, had te veel mensen op de loonlijst."

Criminele manier

Backers had als hoofdsponsor inzage in de boeken. "Er doen nu geruchten de ronde dat het op een schier criminele manier zou zijn gebeurd, maar daar is geen sprake van. Er zijn nooit geniepige dingen gebeurd, dat kan een man als directeur Ron Weijzen, die uit de bankwereld komt, zich niet eens permitteren. MVV had de zaakjes voor elkaar, maar werd met tegenslagen zoals de degradatie geconfronteerd."

De beroepscommissie licentiezaken van de KNVB zal zich zo spoedig mogelijk over de ontstane situatie buigen. De beslissing om de licentie in te trekken is voorlopig opgeschort, MVV speelt zaterdag tegen FC Zwolle. "De bond zal de oude feiten en de nieuwe ontwikkelingen op een rijtje zetten om een oordeel te vellen", zei woordvoerder Rob de Leede. "Of dat nog dit jaar lukt, is de vraag."

/SPORTKNVB trekt licentie MVV in