BISCHOFSHOFEN - De Fin Janne Ahonen heeft als eerste skispringer voor de vijfde keer de beroemde Vierschansentournee op zijn naam geschreven.

Hij won zondag in de Oostenrijkse plaats Bischofshofen ook de vierde en laatste wedstrijd en stelde daarmee de eindzege zeker. Ahonen won de tournee eerder in 1999, 2003, 2005 en 2006.

Bardal

De Noor Anders Bardal eindigde zondag na twee sprongen als tweede in de slotwedstrijd vóór de Oostenrijker Thomas Morgenstern, die in de eindstand van de tournee tweede werd.

De Duitser Michael Neumayer bezette de derde plek in de serie van vier wedstrijden, die dit jaar twee keer de grote schans van Bischofshofen aandeed. De wedstrijd in Innsbruck kon door de harde wind niet doorgaan.

Regen en wind

Het weer in Bischofshofen was de springers zondag evenmin gunstig gezind. Aanhoudende regen en wind maakten van de eerste sprong een loterij.

Grootste slachtoffer was het Oostenrijkse talent Gregor Schlierenzauer, de fiere winnaar van de tweede wedstrijd van de Vierschansentournee op Nieuwjaarsdag in Garmisch Partenkirchen.

Schlierenzauer faalde hopeloos in zijn eerste sprong en mocht niet aantreden voor de tweede.

Ahonen

Ahonen, die zaterdag ook de beste was in Bischofshofen, had meer geluk met de elementen in zijn eerste sprong en nam met 126 meter de derde plek in.

Zijn tweede sprong was liefst 136 meter ver en met 251,6 punten kreeg hij veruit de hoogste waardering. Met zijn vijfde zege in de Vierschansen zette Ahonen een record neer.

Weissflog

Hij overvleugelde de Duitser Jens Weissflog, die in zijn actieve jaren vier keer de tournee won. "Het is een waanzinnige dag. Dit succes betekent heel veel voor mij. Ik zal me dat pas over enkele jaren realiseren denk ik."

Ahonen boekte in Bischofshofen zijn 34e zege in een wereldbekerwedstrijd. Hij neemt in de tussenstand van dit seizoen na elf van de 28 wedstrijden de derde plaats in. Morgenstern is leider in de WB-stand.