MILAAN - Ajax is woensdagavond in Milaan uitgeschakeld in de Champions League. De Amsterdammers, zonder de geblesseerde Van der Vaart, Galasek en Maxwell, verloren het tweede kwartfinaleduel van AC Milan met 3-2.

De eerste wedstrijd in Amsterdam was in 0-0 geëindigd. De beslissende treffer viel in de extra tijd en kwam van invaller Tomasson. Ajax was daarvoor twee keer van een achterstand teruggekomen, via Litmanen en Pienaar. In de halve finales ontmoet AC Milan stadgenoot Inter.

Grote kansen

Ajax deed AC Milan pijn. De Italianen kwamen in de eerste helft op voorsprong. Een voorzet van de zijkant, aangeraakt door een ajacied, viel op het hoofd van Inzaghi. Die knikte beheerst in. Ajax speelde goed, hield het veld breed maar kon geen echte grote kansen afdwingen. Dat ging in de tweede helft een stuk beter door de komst van Litmanen.

De Fin verving verdediger Van Damme en bleek het ideale tussenstation tussen Amsterdamse verdediging en aanval. Een actie van Van der Meyde leidde de gelijkmaker in. De vleugelspits vloog na een uur op de linkerkant door de Italiaanse defensie en zag Litmanen vrij voor het doel staan. De Fin maakte geen fout na de perfecte voorzet.

2-1

Het leek de aanzet tot een verrassende avond. Ajax controleerde het duel, maar zag AC Milan nagenoeg direct na de 1-1 weer een voorsprong nemen. Opnieuw een geschampte bal belandde op het hoofd van de Oekraïner Sevtjsenko die zonder problemen de 2-1 inkopte.

De snelle groei naar volwassenheid aan Amsterdamse kant kwam toen boven. Ajax domineerde, speelde Milan soms weg. De gelijkmaker van Pienaar was dan ook geen verrassing. De kleine middenvelder zag zijn eerste inzet nog geblokt maar knokte zich in tweede instantie naar de bal. Zijn inzet was Dida op de doellijn te machtig.

Dichtbij en veraf

Ajax was op weg naar een geweldige avond. Milan, aanvallend in de slotfase onmachtig, bracht Rivaldo en voormalig Feyenoorder Tomasson. De officiële speeltijd was verstreken toen Tomasson op de doellijn zijn voet plaatste tegen een inzet van Inzaghi die over Lobont richting doel ging. Verslagen zakten de Amsterdammers in het gras. Zo dichtbij en zo veraf.