HEERENVEEN - Schaatsster Annette Gerritsen is zondag door de Topsport Commissie Langebaan (TCL) van de KNSB aangewezen voor de WK sprint.

Ze had zich dit weekeinde op de NK niet rechtstreeks weten te plaatsen wegens een valpartij.

Beslissing

Moeilijk was de beslissing van de keuzecommissie niet. Hans Gootjes, technisch directeur van de bond: "Ze heeft een zeer goed voorseizoen achter de rug. Bovendien heeft ze hier haar kwaliteiten op de eerste afstand nog eens onderstreept."

Paulien van Deutekom, de nummer vier van het toernooi, is nu reserve. Op het WK, over twee weken in Heerenveen, verschijnen naast Gerritsen verder Ireen Wüst, Margot Boer en Marianne Timmer aan de start.

Wennemars

Bij de mannen is Erben Wennemars reserve. De TCL zag geen aanleiding voor de keuze voor het WK af te wijken van de eerste vier van het NK, Jan Bos, Jacques de Koning, Simon Kuipers en Lars Elgersma.

Op het NK plaatsten zich De Koning, Wennemars en Elgersma naast de al aangewezen rijders voor de wereldbeker op de 500 meter, Remco Olde Heuvel en Elgersma deden dat op de kilometer.

Wb-tickets

Bij de vrouwen gingen de overgebleven wb-tickets op de 500 meter naar Sanne van der Star en Wüst. Op de 1000 meter plaatsten zich Van Deutekom, Timmer en Jorien Voorhuis.