HEERENVEEN - Marianne Timmer (33) is zondag in Heerenveen voor de tiende keer Nederlands kampioene op de sprint geworden.

De drievoudig olympisch kampioene gaf op de slotafstand haar leidende positie niet meer prijs. Ireen Wüst won de 1000 meter in 1.16,00.

Wüst

Het zilver ging naar Wüst, brons was voor Margot Boer. Op de vierde plaats eindigde Paulien van Deutekom. Vier rijdsters worden afgevaardigd naar de WK sprint, over twee weken ook in Thialf.

Gerritsen

Zeer waarschijnlijk wijst de Topsport Commissie Langebaan (TCL) Annette Gerritsen aan in plaats van nummer vier Van Deutekom.

Gerritsen verspeelde zaterdag haar kansen op de titel door te vallen op de 1000 meter.

Verschil

Timmer was op één afstand de sterkste, op de tweede 500 meter. Het verschil met Wüst was minimaal, 0,070 punt, dat is 14/100e op de 1000 meter. Vorig jaar eindigde Gerritsen op de tweede plaats en was het onderscheid ook al fractioneel, 0,035 punt.

Destijds ging Timmer enkele meters voor de streep zelfs onderuit. Ze gleed liggend naar de titel.

Timmer toonde zich verheugd. "Het is super om kampioene te worden. Maar natuurlijk betreur ik de val van Annette. Ik had liever gehad dat ze er vandaag gewoon bij was geweest."

Record

Door haar klassementszege wist Timmer voor de elfde keer een medaille op het betreffende evenement te winnen. Dat is een record.

De schaatsster werd voor de tiende keer kampioen. Eén keer behaalde ze zilver. Voor het evenement deelde ze op deze ranglijst de eerste plek met Christine Aaftink, 7x goud, 2x zilver, 1x brons.