FRIMLEY GREEN - Fabian Roosenbrand is als eerste Nederlandse darter doorgedrongen tot de tweede ronde van de Lakeside, het wereldkampioenschap van de BDO in Frimley Green.

De jonge Enschedeër verraste zondag de als tweede geplaatste Schot Gary Anderson: 3-2.

Verbazing

De vorige maand pas 19 geworden Roosenbrand, die nu snel de Engelse vertaling voor zijn bijnaam 'Pukkel' moet opzoeken, had zich tot zijn eigen verbazing gekwalificeerd voor het befaamde televisietoernooi in Kent.

Het Twentse talent, dat pas vier jaar serieus pijltjes gooit, versloeg in de voorronde onder anderen de Noor Robert Wagner en in de finale de Belg Kim Huybrechts.

Hoogtepunt

Dat hoogtepunt kreeg zondag een vervolg tegen de 37-jarige Anderson, die gezien het 'magere' deelnemersveld als groot kanshebber op de titel gold.

De Schot won vorig jaar ondermeer de Internationald Darts League en de World Darts Trophy. Tegen Roosenbrand haalde hij wel betere rapportcijfers (moyenne per pijl 29,52 tegen 28,11, 100+ 23-19, 180's 5-1), het raken van de dubbels op cruciale momenten ging de Nederlander beter af.

Beslissende set

Vooral in de beslissende vijfde set imponeerde Roosenbrand. Hij verloor weliswaar de eerste leg maar gooide in de volgende uiterst koel 65, 102 en 100 uit. Zijn hoogste 'outshot' was overigens 121, ook nog een 12-darter.

Max

Na Niels de Ruiter en Francis Hoenselaar werd ook Edwin Max al in de eerste ronde uitgeschakeld. Hij verloor met 0-3 van de excentrieke Australiër Simon Whitlock.

Schrale troost voor Max was dat hij tegen 'The Wizard of Oz' elke set wist te rekken tot vijf legs en in de allereerste van de partij 149 uitgooide.