AMSTERDAM - De Nederlandse waterpolosters hebben zondag ook de derde en laatste wedstrijd van het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap in Malaga winnend afgesloten.

Na grote zeges op Tsjechië (32-4) en Servië (29-4) versloeg de ploeg van Robin van Galen in Amsterdam ook Frankrijk: 13-2. Beide landen hadden zich zaterdag al geplaatst voor het EK.

De periodestanden waren zondag 2-0, 4-1, 2-1 en 5-0. Aan Nederlandse zijde was Iefke van Belkum de trefzekerste vrouw: vier maal raak.

Simpel

Dat Oranje simpel de reis naar Malaga in juli zou binnenhalen, stond vooraf wel vast. Daarvoor was de tegenstand tijdens de driedaagse in Amsterdam van te weinig niveau.

De wedstrijd tegen Frankrijk was wel de minste van de drie. "In vergelijking met de voorgaande duels was er minder bezieling, discipline en inzet", constateerde coach Van Galen na de derde winst.

Olympische Spelen

Het evenement in Amsterdam was slechts een opstapje richting het grote doel in augustus, de Olympische Spelen in Peking. Vier weken daarvoor treedt Oranje, dat zich in augustus 2007 in Rusland plaatste voor China, in Malaga aan voor de Europese titelstrijd.

"Daar krijg je dan een beetje een idee waar het team staat. Het is een graadmeter voor de Spelen. Niet meer", aldus de succesvolle bondscoach.