HEERENVEEN - Schaatsster Annette Gerritsen heeft zaterdag bij de NK sprint in Heerenveen de 500 meter gewonnen. De tijd van de Ilpendamse was 38,52.

Op de tweede plaats eindigde Margot Boer (38,78), derde werd titelverdedigster Marianne Timmer (38,85). Het podium bestond daarmee geheel uit rijdsters uit de DSB-formatie van coach Jac Orie.

Ireen Wüst, net hersteld van een liesblessure, werd vijfde. De tijd van de nationaal kampioene allround was 39,38.

Mannen

Erben Wennemars heeft zaterdag bij het NK sprint in Heerenveen een valse start gemaakt. De Zwollenaar klokte op de openingsafstand, de 500 meter, een tijd van 36,22 seconden en werd daarmee slechts 15e. De zege ging verrassend naar Jacques de Koning: 35,39.

De Koning bleef titelfavoriet Simon Kuipers 0,01 seconde voor. Lars Elgersma werd derde met een tijd van 35,46. Jan Bos (4e in 35,48) en Beorn Nijenhuis (5e in 35,55) bleven ook goed in de buurt van de top.

Jan Smeekens heeft zich zaterdag na de eerste 500 meter van de NK sprint in Heerenveen afgemeld. De TVM-schaatser is ziek. Op de eerste afstand eindigde hij als zesde.

Gevallen

Op de 1000 meter kwam Annette Gerritsen zaterdag in Heerenveen ten val. De grote favoriete is daardoor uitgeschakeld voor de titel.

Gerritsen heeft met het oog op de wereldtitelstrijd een beschermde status. Daarvan kan ze door haar val niet profiteren, aangezien ze de wedstrijd door een kwetsuur aan haar nek niet uitreed. De DSB-rijdster, in de wereldbeker dit seizoen al vier keer goed voor een podiumplaats, kan nog wel hopen op een zogenoemde aanwijsplek. Nederland mag vier rijdsters afvaardigen naar het WK.

Waarschijnlijk

Bondscoach Wopke de Vegt liet al doorschemeren dat dit zeer waarschijnlijk is. "Maar we moeten zondagmiddag nog wel overleggen. We weten niet wat er verder nog gebeurt."

Daarmee refereerde De Vegt aan een situatie van enkele jaren geleden bij het sprinttoernooi van de mannen. Daar kwamen twee favorieten ten val, Beorn Nijenhuis en Erben Wennemars. Ze moesten vervolgens een skate-off rijden voor een plek op de WK.

Wüst

Ireen Wüst won de 1000 meter in 1.16,77. De nationaal kampioene allround klom daardoor naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Marianne Timmer neemt na twee afstanden de leiding in het klassement. De negenvoudig sprintkampioene werd derde op de kilometer, na Paulien van Deutekom. In het klassement staat Margot Boer derde, voor Sanne van der Star.

Gerritsen zei naderhand niet echt geblesseerd te zijn. "Ik heb een stijve nek en wat hoofdpijn. Verder is er niets aan de hand. Waarschijnlijk kan ik morgen nog wel de 500 meter rijden. De kilometer mag helaas niet meer."

Ze hoopt op clementie van de keuze-commissie. Gerritsen: "Het zou mooi zijn als dat wat ik tot nu toe heb laten zien voldoende is voor een plaats in de selectie voor het wereldkampioenschap."