HEERENVEEN - Bij de grote schaatswedstrijden bestaat nog steeds onduidelijkheid over de tijdwaarneming. Dat zegt Arie Koops, manager Topsport van de KNSB.

Naar aanleiding van het terugzetten van Simon Kuipers bij wereldbekerwedstrijden in Calgary tekende de schaatsbond officieel protest aan bij de internationale schaatsunie ISU. Kuipers kreeg zijn medaille terug, maar de bond kreeg nog geen reactie.

Interpretatie

"Per wedstrijd is het nog te veel aan de interpretatie van de scheidsrechter hoe te handelen", verklaart Koops. "Dat kan tot verschillende aanpakken leiden. We hopen dat er in elk geval voor de WK sprint, over twee weken in Thialf, meer duidelijk komt."

Het probleem ontstaat vooral wanneer een rijder de finish passeert zonder dat hij de schaats op het ijs heeft. De waarneming registreert hem dan mogelijk te laat. Mocht deze situatie zich dit weekeinde bij de NK sprint in Thialf voordoen, dan ondervangt de wedstrijdleiding dit met de fotofinish. Dat is conform de reglementen.

Kuipers

De ISU gaf destijds bij de "affaire Kuipers" wel een persverklaring. Daarin stond onder meer dat de aanvankelijke uitslag (Kuipers derde) geldig was, omdat de hoofdscheidsrechter die had gefiatteerd. Ook werd gemeld dat het voor de eindtijd inderdaad niet mag uitmaken, of de rijder al dan niet zijn schaats op het ijs houdt.

"Die reactie kan op verschillende manieren worden uitgelegd", zegt Koops. "Dat is geen goede zaak. Maar misschien komt het door de feestdagen dat de ISU wat laat is. Het is voor ons natuurlijk wel belangrijk dat Simon inmiddels zijn medaille terug heeft."