ALKMAAR - Aanvaller Afonso Alves van SC Heerenveen gaat naar alle waarschijnlijkheid niet naar AZ.

"Wij haken zo goed als zeker af in deze strijd", liet technisch directeur Marcel Brands van de Alkmaarders zaterdag weten. "De kans dat de transfer niet doorgaat, schat ik op 80 tot 90 procent."

Brands ging er vrijdag nog vanuit dat de overgang van de Braziliaanse spits rond zou komen. "Toen was ik er juist voor 90 procent zeker van dat de transfer wél door zou gaan. Maar het blijkt niet haalbaar. Het is te gecompliceerd. Onderweg komen we steeds nieuwe hobbels tegen. Na het weekeinde zullen we daarover wel meer uitleg geven."

Volgens Brands komt er ook geen andere aanvaller naar AZ. De eredivisionist had een spits uit een van de buitenlandse competities als alternatief achter de hand, maar ook dat lijkt niet door te gaan. "We wilden de selectie dit weekeinde definitief rond hebben. De trainingen beginnen maandag weer. We gaan na die tijd geen transfers meer doen, daarvoor waarschijnlijk ook niet."

Vraagprijs

AZ probeerde Alves in de zomer ook al over te nemen. De komst van de 27-jarige speler ging toen niet door, omdat AZ niet wilde voldoen aan de vraagprijs van Heerenveen. AZ zou destijds 15 miljoen euro voor de Braziliaanse doelpuntenmaker over hebben gehad, terwijl Heerenveen 18 miljoen euro wilde hebben.

Nu lijken de problemen niet bij de vraagprijs te liggen, maar juist bij de onderhandelingen tussen Heerenveen en het kamp-Alves.

Teleurgesteld

Alves reageerde teleurgesteld toen de transfer in augustus niet doorging. Hij weigerde een tijdje werk. Alves bleef na interlands met het Braziliaans elftal te lang weg en sloeg trainingen van Heerenveen over. Eind september deed de aanvaller voor het eerst weer mee in een wedstrijd van Heerenveen.

AZ kocht in de zomer al drie nieuwe spitsen. Ari, Graziano Pellè en Mounir El Hamdaoui voldoen tot dusverre niet. Trainer Louis van Gaal wilde er voor de start van de tweede seizoenshelft dan ook graag een extra spits bij hebben.

Voorzitter Dirk Scheringa gaf zondag na de met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo aan dat de transfer van Alves "eigenlijk een brug te ver is."