LOS ANGELES - Carl Lewis heeft toegegeven dat hij op weg naar de Olympische Spelen in Seoul drie keer is betrapt op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen. Maar volgens de negenvoudig olympisch kampioen heeft het Amerikaanse olympisch comité hem vrijuit laten gaan.

"Honderden anderen waren ook positief", zegt Lewis in de krant Orange County Register. "Honderden anderen kwamen er ook mee weg. Iedereen werd gelijk behandeld. Voor mij werd er geen uitzondering gemaakt."

Wade Exum, directeur van het Amerikaanse antidopingbureau van tot 2000, bracht vorig week een zwartboek naar buiten waarin staat dat Lewis drie positieve testen heeft afgeleverd voor de Spelen van 1988. De Amerikaanse sprinter won in Seoul olympisch goud op de 100 meter na diskwalificatie van de Canadees Ben Johnson wegens gebruik van anabolica.

Volgens Lewis heeft hij een officiële waarschuwing gehad. "Maar het klimaat was anders toen. Al jaren wordt gedebatteerd of de middelen iets doen. Er is nog steeds geen bewijs voor. In mijn ogen word je er niet beter van."

Behalve Lewis zouden vele andere Amerikaanse atleten positief zijn getest. De manager en advocaat van Johnson, Morris Chrobotek, heeft al aangekondigd dat hij alles in het werk wil stellen om de atleten tot teruggave van hun olympische medailles te dwingen. "Dus hij is van plan om honderden mensen aan te klagen?", reageerde Lewis cynisch. "En verwacht hij dat zij iets anders zullen zegen?"

Lewis maakt zich er niet druk over dat Exum de informatie naar buiten heeft gebracht. "Ik ben al vijf jaar weg uit de atletiek en nog steeds wordt er over mij gepraat. Dat betekent dat ik nog steeds interessant ben."

Lewis werd maandag in Los Angeles aangehouden nadat hij zijn auto op de snelweg in puin had gereden. Hij zat volgens de politie dronken achter het stuur.