HEERENVEEN - Erben Wennemars doet eind januari een poging om zich via de skate-off te plaatsten voor de wereldtitelstrijd allround.

"Op de eerste plaats omdat ik het gewoon mooi vind'', zei de Zwollenaar van schaatsformatie TVM vrijdag, een dag voor de start van de NK sprint in Heerenveen. Het doet geen afbreuk aan zijn eerdere voornemen dat dit seizoen in het teken van zijn specialiteit, de sprint, zou staan.

Wennemars: "De skate-off is pas na de WK op de korte afstanden. Het één gaat daardoor niet ten koste van het ander.''

Debuut

Vorig seizoen debuteerde Wennemars als allrounder. Op het WK werd hij vijfde, onder andere door de 500 meter en de 1500 meter te winnen. Hij was daarmee de derde Nederlander, achter wereldkampioen Sven Kramer, nummer drie Carl Verheijen, maar nog voor het talent Wouter Olde Heuvel.

WK Sprint

Wennemars moet zich dit weekeinde kwalificeren voor de WK sprint, over twee weken in Thialf. De verwachting is dat hem dat wel gaat lukken. Zijn kansen op het mondiale toernooi schat hij echter niet hoog in. Wennemars:

"Op dit moment is het verschil met de wereldtop op de 500 meter gewoon te groot.''

EK allround

Wennemars probeerde eerder dit seizoen niet om zich via de NK allround te plaatsen voor de EK, over een week in Rusland. Dat paste niet in zijn schema. De WK allround vindt dit jaar plaats in Berlijn.

Aan het einde van het seizoen staat ook de WK afstanden nog op het programma. Daar heeft Wennemars, tweevoudig wereldkampioen sprint, kansen op 1000 en 1500 meter.

Kanshebbers

Bij de NK sprint heeft dit weekeinde alleen Simon Kuipers (en bij de vrouwen Annette Gerritsen) een beschermde status. B

ij de mannen gelden Jan Bos en Erben Wennemars verder als grote kandidaten voor startbewijzen voor de WK. Voor het vierde ticket gaan mogelijk Beorn Nijenhuis en Mark Tuitert strijden.