AMSTERDAM - De Dakar Rally is uit veiligheidsoverwegingen afgelast. Dat meldt het Nederlandse team Dakarsport op zijn website.

"Zojuist is aan de teamcaptains meegedeeld dat de Dakar Rally is afgelast." De Franse autoriteiten hadden de organisatie donderdag al gewaarschuwd voor een mogelijke terroristische aanslag in Mauritanië, het derde land waar de rally doorheen trekt.

Toeristen

Ruim een week geleden werden in Mauritanië vier Franse toeristen vermoord en naar aanleiding daarvan gaf Franrijk een negatief reisadvies voor toeristen en voor deelnemers aan de rally. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Franse Amaury Sport Organisation.

Rally

De grootste en bekendste rally ter wereld zou zaterdag van start gaan in Lissabon en op 20 januari finishen in Dakar.

Aan de race zouden enkele tientallen Nederlanders meedoen, onder wie oud-motorcoureur Jurgen van den Goorbergh, autocoureur Tim Coronel en titelverdediger bij de trucks Hans Stacey.

Verbaasd

Het team laat weten dat alle deelnemers en betrokkenen met stomheid zijn geslagen.

"Het nieuws is ingeslagen als een bom. Het rumoer in Mauritanië was bekend, maar een beslissing op dit moment was door weinigen verwacht."

"Dat het besluit nu al is genomen en niet is uitgesteld tot in Mauritanië, kan te maken hebben met de juridische consequenties voor de organisatie."

Persconferentie

"Na diverse gesprekken met de Franse regering - met name met het ministerie van Buitenlandse Zaken - hebben de organisatoren van de Dakar Rally besloten de editie van 2008 te schrappen'', aldus de Amaury Sport Organisation (ASO) in een verklaring.

"Gezien de politieke spanningen, de dood van de vier Fransen en de terroristische dreigingen hadden we geen andere keuze."

Veiligheid waarborgen

De ASO benadrukte in de toelichting dat het de eerste verantwoordelijkheid van de organisatie is om de veiligheid van alle betrokkenen bij de rally te waarborgen.

"Veiligheid is voor de organisatie dan ook nooit een onderwerp voor een compromis geweest. We veroordelen wel de terroristendreiging die een jaar van hard werken van alle deelnemers heeft vernietigd."

"We zijn ons bewust van de enorme frustratie bij vooral Portugal, Marokko, Mauritanië en Senegal en ook van de algemene teleurstelling en enorme economische gevolgen voor de landen, maar we blijven doorgaan om deze landen te steunen bij hun ontwikkeling."

Symbool

Volgens de ASO heeft de afgelasting geen gevolgen voor de toekomst van de rally. "Dakar is een symbool en niets kan symbolen vernietigen. We gaan alle hartstochtelijke liefhebbers van de rally in 2009 een nieuw avontuur bieden."

Eerdere incidenten

De rally heeft in het verleden al eerder last gehad van de dreiging van terreur en aanslagen. De organisatie heeft vaker etappes moeten neutraliseren uit veiligheidsoverwegingen.

Vier jaar geleden wijzigde de rally het parkoers uit vrees voor overvallen op de karavaan en werden twee etappes door Mali geschrapt. De deelnemers reisden via een omweg naar Burkina Faso.

Jaap van der Kooy

De afgelasting van de 30e editie van de Dakar Rally kwam vrijdag als een complete verrassing voor deelnemer Jaap van der Kooy.

"Dit is voor ons een drama. Ik heb een half jaar lang dag en nacht getraind en alles opzij gezet. Geld nog moeite is gespaard. "Ook voor mijn sponsor is dit een drama'', vertelde de motorcoureur vlak voordat hij in Lissabon een vergadering met de organisatie zou bijwonen.