MAASTRICHT - Gouverneur Leon Frissen heeft de aloude discussie over een fusie van de drie profvoetbalclubs in Zuid-Limburg nieuw leven ingeblazen.

"Eén Zuid-Limburgse topclub met internationale allure geeft enorme impuls aan de uitstraling van de regio en maakt de hele provincie veel interessanter voor bedrijven en instellingen. Ik wil de discussie best aan", probeerde hij woensdag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Het idee lijkt ongeveer elke zes jaar uit de kast te komen. In 1996 en 2002 mislukten fusiebesprekingen door een groot gebrek aan draagvlak. Vooral supporters reageerden fel en emotioneel. In Zuid-Limburg zijn drie clubs die betaald voetbal spelen: Roda JC (Kerkrade), MVV (Maastricht) en Fortuna Sittard.

Reactie supporters

Als reactie op het plan hebben boze MVV-supporters in de nacht van woensdag op donderdag de muren van het Limburgse gouvernement in Maastricht beklad. Een provinciewoordvoerster heeft dat laten weten. De fans lieten leuzen achter zoals 'MVV voor altijd'.

Voetbalclubs

De gouverneur kreeg donderdag ook de hoon van de voetbalclubs zelf over zich heen. FC Limburg is volgens directeur Huub Narinx van Roda JC 'een gepasseerd station'.

"De gesprekken zijn destijds mislukt en ik niet in dat er iets veranderd zal zijn. Roda JC ís FC Limburg. De club is van de fans en niet van de politiek", zei hij op de Limburgse radiozender L1.

Voorzitter MVV

Voorzitter Joseph Goumans van MVV liet weten dat hij geen nieuwe feiten heeft ontdekt die de situatie hebben kunnen veranderen. Hij noemde het bovendien hoogst onbeleefd dat Frissen over de clubs sprak zonder hen uit te nodigen of te raadplegen.