AMSTERDAM - De loopbaan van voetballer Ronald de Boer (37) is mogelijk ten einde. De voormalig international werd recentelijk geopereerd aan een nekhernia en is naar verwachting ongeveer vier maanden uitgeschakeld.

In NOS Langs de Lijn zei de oud-Ajacied, nu speler van Al-Shamal in Qatar, dat het waarschijnlijk is dat hij niet meer terugkeert op de velden.

"Tegen de tijd dat ik weer fit ben is het seizoen in Qatar voorbij", zei De Boer.

"En in een eerder stadium had ik al besloten dat dit vrijwel zeker mijn laatste seizoen is. Mijn gezondheid komt nu voorop. Als ik me niet had laten opereren was ik verlamd geraakt. Dat zet je wel even aan het denken."

Overweging

Manager en schoonvader Rob Cohen zei dat Al-Shamal wel graag nog een jaar met De Boer verder wil. Hij sluit niet uit dat de speler dat toch weer in overweging gaat nemen.

"De chirurg heeft gezegd dat Ronald volledig herstelt. Dat geeft moed. Natuurlijk is het afwachten of het allemaal zo voorspoedig gaat, maar volgens mij is het nog te vroeg om al over een afscheid te praten."

Academy

De Boer is in elk geval van plan nog één à twee jaar in Qatar te blijven. Wellicht om in een soort van academy te werken met jonge voetballers.

"Er zijn meerdere mogelijkheden om leuke dingen te doen. Aan de andere kant zeg ik echter ook niet dat het helemaal is uitgesloten dat ik op het veld terugkeer. Zet nooit nooit. Als ik me fantastisch voel kan het altijd."

Toonaangevend

Samen met tweelingbroer Frank behoorde Ronald de Boer tot de toonaangevende Nederlandse spelers van de jaren negentig. Met Ajax won hij onder andere de Champions League en de Wereldbeker.

Hij kwam verder uit voor FC Twente, Barcelona en Glasgow Rangers. Ronald de Boer speelde 67 keer voor Oranje en scoorde 13 keer als international. Frank stopte enkele jaren geleden al en maakt momenteel deel uit van de trainersstaf van Ajax.