BARCELONA - Juventus heeft dinsdagavond de halve finale van de Champions League bereikt. De Italianen versloegen Barcelona met -1. Het beslissende doelpunt, van Zalayeta, kwam in extra tijd. Juve speelde in de verlenging zonder Edgar Davids.

Logischerwijs had Barca moeten winnen. Tien minuten voor het einde van de officiële tijd kreeg Davids de rode kaart. Juve legde zich vervolgens massaal toe op verdedigen en hoopte op fortuin bij strafschoppen. Een vlekkeloos uitgevoerde counter bracht in de 114e minuut al uitkomst.

Omhaal

Kort daarvoor had Kluivert aan de andere kant dè kans. Met een mooie omhaal schoot hij echter op doelman Buffon. Het betekende de eerste nederlaag van Barca dit seizoen in de Champions League en meteen de uitschakeling. In de eigen competitie zijn de Spanjaarden al uitgeschakeld. Ze staan twaalfde, op 24 punten van Madrid.

Juve moest scoren in Nou Camp, maar aan de instelling van de Italianen was dat in eerste instantie niet te merken. Barcelona nam het initiatief. De meeste dreiging kwam van Overmars. Twee keer in de openingsfase al brak bij door, twee keer werd hij onderuit gehaald. Het leverde gele kaarten op voor Zambrotti en Montero. Meer niet.

Hands

De Spanjaarden hadden in het eerste deel bovendien een strafschop verdiend. Kluivert speelde zich vrij na een voorzet van Overmars, vervolgens tikte Thuram de bal weg. De Franse verdediger aan Italiaanse kant deed dat met de hand, in het strafschopgebied nog wel. Scheidsrechter Poll ontging dat.

Eén mogelijkheid was er voor Juventus voor de rust. Ook die kwam op naam van een Nederlander. Davids brak door aan de linkerkant en schoot uit een moeilijke hoek op doel. Daar bacht Bonano redding. Verder vielen de Italianen lange tijd niet op spraakmakende acties te betrappen.

Oranje boven

Vier Nederlanders had coach Antic in het Catalaanse basiselftal gezet. Naast Overmars waren dat De Boer en Reiziger in de verdediging en Kluivert in de aanval. Cocu, de motor op het middenveld, ontbrak. De international is wegens een zware blessure de rest van het seizoen uitgeschakeld.

Juve miste vooral Trezeguet. De Franse afmaker is herstellende van een blessure aan de schouder. Coach Lippi wilde daar echter geen halszaak van maken. "Gedurende het hele seizoen hebben we bepalende spelers moeten missen. Desondanks zijn we ver gekomen in het toernooi. Elke club heeft dit soort tegenslagen. Mij zal men daarover niet horen klagen."

Drie verdedigers

In vrij korte tijd werd na de hervatting het in het eerste duel opgebouwde evenwicht van 1-1 hersteld. Onverwacht opende Juve de score. Dat deed het via Nedved. De Tsjech brak in de 53e minuut door, ondanks tegenstand van drie verdedigers en verraste Bonano met een schuiver.

De thuisclub leek even aangedaan. Na iets meer dan tien minuten kwam toch het herstel. Thuram kopte net weg voor Kluivert, maar de 'afvallende' bal kwam voor de voeten van Xavi. Deze aarzelde niet en schoot van de rand van het zestienmetergebied raak. Het was zijn eerste treffer in het Championsleagueseizoen.

Twee keer geel

Ruim tien minuten voor tijd kreeg Juventus een tweede, forse, tegenslag te verwerken. Davids kreeg de tweede gele kaart van de avond en kon vertrekken. De Nederlander werd bestraft wegens een niet al te zware overtreding op Mendieta.

Karakter

Arbiter Poll maakte kennelijk een optelsom. Kort eerder had hij de Nederlander na een veel zwaarder vergrijp slechts vermanend toegesproken. Met een extra verdediger (Tudor) voor een aanvaller (Del Piero) sleepte Juve er in minderheid extra tijd uit. Op karakter behaalde de formatie van coach Lippi vervolgens ook nog de zege.