AMSTERDAM - Voorzitter Dirk Scheringa (AZ) en directeur Yme Kuiper (Heerenveen) ontkennen dat de clubs een akkoord hebben bereikt over de transfer van de Brazilaanse spits naar Alkmaar.

Voetbal International meldde woensdag op basis van bronnen binnen de club dat de spits van Heerenveen voor achttien miljoen euro naar AZ zou verhuizen. Hiermee zou de Braziliaan, die vorig seizoen met 34 treffers topscorer werd in de Eredivisie, de duurste aankoop aller tijden worden van de Alkmaarders.

De overgang zou enigszins als een verrassing komen, aangezien AZ-voorzitter Dirk Scheringa nog deze week liet weten dat de komst van Alves een stap te ver leek voor de club. "We merken nu, en dat geldt voor alle ambitieuze Nederlandse clubs, dat het moeilijk is om een topspeler te halen", stelde hij in De Telegraaf.

Ontkenning

Directeur Yme Kuiper van de Friese club ontkent tegenover de lokale zender Omrop Fryslân dat de transfer van de Brazilaanse topschutter naar Alkmaar al rond is. Ook Scheringa zelf spreekt tegen dat een akkoord zou zijn gesloten.

Ari

Trainer Louis van Gaal maakte zich de laatste tijd hard voor de komst van een veelscorende aanvaller. AZ scoorde dit seizoen in zestien duels pas 29 keer. De spitsen Graziano Pellè, Moussa Dembélé en Ari kwamen gezamenlijk niet verder dan twaalf doelpunten.

Als Alves daadwerkelijk een contract tekent bij AZ, komt er een einde aan het getouwtrek tussen AZ en Heerenveen dat voor het seizoen al begon. De club uit Alkmaar liet clubtopscorers Danny Koevermans en Shota Arveladze vertrekken en wilde Alves en zijn doelpunten binnenhalen. Uiteindelijk kwamen beide clubs net niet tot een overeenkomst voor de transferdeadline.

Spits

AZ wil hoe dan ook binnen enkele dagen een spits aan de selectie toevoegen. "We hopen op de komst van Alves, maar op dit moment is niets concreet'', aldus technisch manager Marcel Brands. "We kennen het financiële plaatje."

"Als de transfer van Alves niet doorgaat, schakelen we over naar plan B'', aldus Brands verder. "Dat is een spits uit een van de buitenlandse competities. Als ook zijn komst mislukt, gaan we met de huidige selectie de tweede seizoenshelft in. Uiterlijk komend weekeinde moet alles rond zijn."