Ajax wil zich woensdagavond ten koste van Milaan voor het eerst sinds zes jaar weer bij de beste vier clubteams van Europa scharen. In de aanloop naar het weerzien met AC Milan in een uitverkocht San Siro worstelt Ronald Koeman echter nog met één dilemma. Moet hij een beroep doen op Rafael van der Vaart?

Bekijk video: AC Milan bereidt zich voor op Ajax.

Bekijk video (2): Frank Rijkaard blikt vooruit op strijd tegen AC Milan.

Bekijk video (3): Voorbeschouwing AC Milan-Ajax, mogelijk bod op V.d. Meyde.

De twintigjarige middenvelder kent weinig twijfel. "Ik ben beschikbaar", klonk het gedecideerd uit de mond van de speler die nog geen drie dagen geleden als gevolg van een botsing met verdediger Ger Senden van Roda JC aan geheugenverlies leed. Het woord is dus aan Ronald Koeman. De oefenmeester wil niets liever dan een beroep doen op Van der Vaart. Maar hij is inmiddels ook op de hoogte van het karakter van zijn middenvelder. Het voormalig Europees talent van het jaar maakte wel eens eerder te vroeg zijn rentree.

Kevin Hofland dacht in het verleden ook wel eens dat hij geen last meer had van een hersenschudding. Prompt ging het fout. PSV moest zijn voorstopper weken missen.

Spelen of zitten

Koeman liet Van der Vaart dinsdagavond net als de gekwetste Tomas Galasek en Maxwell niet met de groep meetrainen. "Normaal train je namelijk met een dergelijke blessure zes of zeven dagen niet met de groep", hoorde de oefenmeester van zijn clubarts. "Op de wedstrijddag nemen we een beslissing. Of hij speelt, of hij zit op de tribune", aldus Koeman die door liet schemeren dat Litmanen alleen begint wanneer Van der Vaart afvalt.

Op bezoek bij AC Milan speelt Ajax volgens het inmiddels onder trainer Koeman bekend geworden strijdplan. De Amsterdammers leggen aanvankelijk het accent voornamelijk op de verdediging. Een hechte organisatie moet bij de tegenstander veel balverlies opleveren. Voordeeltje vergeleken met het onbesliste duel twee weken geleden in de ArenA is dat de Amsterdammers weer over Andy van der Meyde kunnen beschikken. "Mits in vorm is hij een heel belangrijke schakel in ons aanvalspel", erkende Koeman.

O'Brien

Koeman liet nog even in het midden hoe hij gaat spelen. Tijdens het laatste trainingspartijtje speelde Jelle van Damme lange tijd als linksback achter de naar het middenveld doorgeschoven John O'Brien. In een aanvallende variant maakte Wesley Sneijder deel uit van de basiself. O'Brien verdrong Van Damme als linksback.

PSV

Gesteund door de bemoedigende resultaten koos Koeman in de Champions League vaak voor de meest defensieve variant. Tijdens de eerdere dertien afgewerkte wedstrijden op het hoogste Europese clubniveau verloor Ajax alleen tweemaal van Internazionale. Drie overwinningen en maar liefst acht gelijke spelen completeren het avontuur in de Champions League. De vele onbesliste wedstrijden doen ze in Amsterdam en omstreken voorzichtig denken aan de succesvolle reeks van PSV, dat in 1988 na vijf gelijke spelen de Europa Cup 1 won.

Vermoedelijke opstelling Ajax:
Lobont;
Trabelsi, Pasanen, Chivu en Van Damme;
Pienaar, Van der Vaart, Yakubu en O'Brien;
Van der Meyde en Ibrahimovic.