LAUSANNE - Hein Verbruggen ziet mogelijkheden voor Nederland om de Olympische Spelen te organiseren. Het grote probleem volgens de IOC-bestuurder is de typisch Nederlandse manier van denken.

"Wij zijn te licht geneigd de oppositie aan het woord te laten", zegt Verbruggen die het optreden van demonstranten als Saar Boerlage bij de kandidatuur van Amsterdam voor 1992 niet snel zal vergeten: "Dat is een catastrofe geweest voor Nederland."

Actievoerders onder leiding van Boerlage vielen destijds IOC-leden lastig voorafgaand aan de eerste stemronde die de hoofdstad kansloos verloor. Ruim twintig jaar later heeft de gedachte opnieuw postgevat dat Nederland de Spelen kan organiseren. Verbruggen had zitting in een commissie die NOCNSF begeleidde bij de ontwikkeling van de plannen voor de kandidaatstelling voor 2028.

Goed plan

"Ze hebben een heel goed plan. Er is geen twijfel mogelijk dat Nederland het zou kunnen. Griekenland is een kleiner land. De infrastructuur van de sport moet verbeterd worden. Dat zal er toe leiden dat - ook als de Spelen niet haalbaar blijken - Nederland als sportland erop vooruit gaat."

"Je moet de bevolking massaal achter je product zien te krijgen. Daar zit het probleem, dat weet ik uit ervaring. Je hebt altijd oppositie. Dat is niet typisch Nederlands. Het gaat om de aandacht die de tegenstanders krijgen."

Verbruggen vindt het de moeite waard om te onderzoeken of een eerdere kandidatuur zin heeft. "Misschien moet je een keuze maken van: ga ik van tevoren al mijn kandidatuur stellen, voor 2020 of 2024. Dat kan zinvol zijn."