ZEIST - Voorzitter Jeu Sprengers van de KNVB wil maatregelen treffen tegen de 'jacht' op jeugdvoetballers.

In zijn nieuwjaarsrede, gepubliceerd op de website van de bond, zegt de Limburger dat jonge voetballers hun opleiding bij een club moeten afronden voordat ze verhuizen naar het lucratieve buitenland.

Platini

Sprengers sluit zich met deze mening aan bij UEFA-voorzitter Michel Platini. De Fransman deed eind november een vergelijkbare oproep.

Het is Sprengers bovendien een doorn in het oog dat talloze mensen proberen geld te verdienen aan jeugdvoetballers.

Industrie

"Er is inmiddels een hele industrie op gang gekomen van voetbalscholen, scouts, agenten en zaakwaarnemers, die allemaal hun graantje willen meepikken rond de opleiding van jeugdspelers en hun overgang naar een andere club."

"Dankzij een beperkende maatregel zouden ook Nederlandse clubs wat meer kans krijgen tegen de Europese concurrentie en wordt de jacht op spelers drastisch teruggedrongen."

Opjagen

Sprengers, ook lid van het uitvoerend comité van de UEFA, meent dat niet alleen het jagen op spelers, maar ook het opjagen van spelers minder mag.

"Om wat voor reden dan ook loopt het gedrag van trainers, coaches, leiders en ouders soms de spuigaten uit." Sprengers sluit zich aan bij de lopende campagne die ouders van voetballende kinderen wijst op hun (wan)gedrag.

Sombere verhalen

Van sombere verhalen over de staat van het Nederlandse voetbal wil de KNVB-voorzitter niets weten. "Die wil ik weerleggen. Onze nationale teams doen het meer dan goed in Europa."

"Komende zomer zijn ook nog eens drie door de KNVB opgeleide coaches actief als hoofdverantwoordelijke voor een deelnemer aan het EK."

Clubniveau

"Op clubniveau gaat het helaas minder rooskleurig. Dat heeft alles te maken met de moordende concurrentie tussen clubs onderling, waar de rijkste clubs op de transfermarkt het meest te vertellen hebben."