MILAAN - De sportpagina's van de Italiaanse kranten slaat Carlo Ancelotti al weken over. De bekritiseerde trainer van AC Milan, woensdagavond tegenstander van Ajax in de kwartfinale van de Champions League, weet inmiddels wel dat een groot deel van de voetbalpers hem als tactisch onbenul verslijt.

Na een serie van elf wedstrijden met slechts drie overwinningen kan hij zich echter nog steeds rehabiliteren. Als een drenkeling in opperste nood heeft de kapitein van het peperdure Milanese vlaggenschip de bezoekers uit Amsterdam als ideale reddingsboei verkozen.

Foto's

Daags voor de tweede ontmoeting tussen beide deelnemers aan de finale van de Champions League in 1995 wordt de rust op het prachtige trainingscomplex Milanello wreed verstoord door opgewonden en door elkaar heen tetterende Italiaanse journalisten. Ze hebben geen oog voor de prachtige foto's van bijvoorbeeld Marco van Basten en Ruud Gullit aan de wanden. Ze willen maar een ding en dat is uitleg.

Hoe kan het nu toch dat een ploeg met zoveel vedetten vijf duels voor het einde van de competitie negen punten minder heeft dan koploper Juventus? Klopt het dat de verwende spelers van AC Milan boos op Ancelotti zijn omdat hij voor het eerst dit seizoen in de aanloop van een thuiswedstrijd een trainingskamp van drie dagen heeft afgekondigd? En is het waar dat Silvio Berlusconi, Italiaanse premier en voorzitter van AC Milan, bij hoge uitzondering zijn vakantie in Sardinië onderbreekt om zich woensdag tussen de 80.000 fans te mengen?

Uiterlijk onbewogen en met zo weinig mogelijk woorden staat Ancelotti de aanwezigen te woord. Berlusconi is welkom en het ongewoon lange trainingskamp is allesbehalve een strafkamp. De spelers moeten gezamenlijk tot rust komen. Lichamelijk en geestelijk. Natuurlijk vallen de prestaties even tegen, maar er is nog niets verloren.

Goed uitzicht

Na het doelpuntloze gelijke spel in de eerste ontmoeting met Ajax in de kwartfinale van de Champions League heeft AC Milan echter nog steeds een goed uitzicht op de eindzege van het lucratieve toernooi dat het negen jaar geleden voor het laatst won.

Op zoek naar enige houvast klampt Ancelotti zich uiteindelijk vast aan opmerkelijke statistieken. AC Milan won dit seizoen bijna alle belangrijke wedstrijden. Zelfs de afgelopen maanden. Tegen Empoli, Parma, Atalanta en Chievo Verona werd niet gewonnen. Juventus en Internazionale moesten er wel aan geloven.

Zelfs Bayern München, Deportivo la Coruna en Real Madrid bogen aanvankelijk diep voor AC Milan. Eenmaal zeker van een ticket voor de volgende ronde van de Champions League verspeelde de huidige nummer drie van de Serie A prompt weer punten.

Probleem op het middenveld

AC Milan is dit moment echter niet alleen mentaal kwetsbaar. Tot zijn grote spijt kan Ancelotti tijdens de tweede krachtmeting met Ajax niet beschikken over drie van zijn vier favoriete middenvelders. Clarence Seedorf is evenals Andrea Pirlo geblesseerd. Gennaro Gattuso is geschorst. De inzet van middenvelder Serginho is ook al hoogst twijfelachtig.

Daarbij is het nog steeds niet zeker of Paolo Maldini inzetbaar is. De centrale verdediger ondervindt nog steeds ademhalingsproblemen als gevolg van zijn gebroken neus. Ook weet hij nog niet hoe het is om met een gezichtmasker te spelen.

"Maar", verklaart Ancelotti. "Uiteindelijk maakt het allemaal niet uit wie speelt. We spelen met elf man en dat doet Ajax ook. Met of zonder Van der Vaart, met of zonder Maxwell. We weten hoe we willen spelen en we weten hoe Ajax graag speelt. We gaan zeker niet aanvallen en zij waarschijnlijk ook niet. Eerst moeten we het spel controleren, daarna zien we wel verder", doelt Ancelotti op de speelstijl waarin zijn ploeg in de laatste negen wedstrijden in de Champions League geen enkele keer meer dan twee keer scoorde. "Als onze opzet lukt, komt het allemaal nog wel goed met AC Milan."