GRONINGEN - Schaatser Tom Prinsen start dit weekeinde niet bij de nationale titelstrijd allround in Groningen. De Enschedeër werd bij de laatste training op de baan Kardinge nog te veel geplaagd door een spierscheuring.

Prinsen mist daardoor de kans zich te kwalificeren voor de Europese kampioenschappen, half januari in Rusland. Hij blesseerde zich recentelijk op een trainingskamp. De laatste dagen werd bij de profformatie van Telfort alles in het werk gesteld hem op tijd fit te krijgen. Dat lukte net niet. "Gisteren ben ik voluit gegaan", zei Prinsen. "De reactie daarop was te heftig. Het heeft geen zin om te starten."

Kolomna

De tegenvaller viel hem zwaar. Na drie moeilijke jaren leek Prinsen op de weg terug. Hij werd voor de NK gezien als serieuze kandidaat op een plaats bij de beste vier, goed voor een plek in de selectie van de Europese titelstrijd in Kolomna. "Ik ga nu eerst zorgen weer volledig fit te worden", sprak Prinsen.

Groothuis

Waarschijnlijk krijgt hij half januari via een skate-off nog wel een kans zich voor het WK danwel de wereldbekers te plaatsen. "Daar richt ik me nu op." Voor Telfort is het de tweede grote tegenvaller van het seizoen. Eerder al raakte sprinter Stefan Groothuis zwaar geblesseerd voor de NK afstanden.

Tuitert

Bij de mannen meldde eerder ook Mark Tuitert zich af. Hij richt zich op de NK sprint. Carl Verheijen verschijnt wel aan de start op Kardinge, maar is na een reeks van blessures nog ver verwijderd van zijn optimale conditie.