ARNHEM - Het reddingsplan is klaar, het bestuur stapt op, nu moet alleen nog het eerste elftal van Vitesse gaan winnen. Zondag, in de derde wedstrijd onder de nieuwe trainer Sturing, lukte het weer niet. De Gelderse derby tegen NEC eindigde in 1-1.

Het armoedige vechtvoetbal in het zonnige Gelredome, eindelijk weer eens met open dak, verdiende geen winnaar. “Ik had vaak het idee dat ik naar een flipperkast zat te kijken”, merkte Sturing op. “Het was een echte derby. Rommelig, onrustig, met veel balverlies aan beide kanten. Ik vond het een nerveuze wedstrijd.”

Subtopper NEC, dat in 1979 voor de laatste keer won bij de 'grote vijand', schoot met het puntje meer op dan degradatiekandidaat Vitesse. De Nijmegenaren nestelden zich naast RKC, dat vrijdag in de slotfase de winst verspeelde bij FC Utrecht (4-3), op de keurige vierde plaats.

Hete adem Excelsior

De Arnhemmers daarentegen behielden de zestiende positie, maar voelen wel de hete adem van Excelsior in de nek. De Rotterdammers, die zaterdag eindelijk weer eens wonnen (1-0 van Heerenveen), hebben evenveel punten als Vitesse met een nog iets slechter doelsaldo.

”Ik ben best wel blij met het punt”, liet NEC-trainer Neeskens monter weten. “Ik niet”, reageerde Sturing. “In deze fase van de competitie hebben we meer nodig dan een punt. Niettemin vind ik het wel een terechte uitslag.” Neeskens: “Ik ook.”

'Nijmeegse eendagsvlieg'

Voor de eerste keer sinds lange tijd begon NEC als favoriet aan de streekderby. De omgekeerde rolverdeling zat de fanatieke aanhangers van Vitesse behoorlijk dwars. Vlak voor het begin van de wedstrijd werden in het Arnhemse supportersvak twee grote spandoeken uitgerold. “Nijmeegse eendagsvlieg”, luidde de provocerende boodschap. Beter hadden de zwaarbeproefde fans van de thuisploeg geen uiting kunnen geven aan hun frustraties over een totaal mislukt seizoen, waarin zelfs nog degradatie aan de orde kan komen.

Vitesse en NEC deden weinig voor elkaar onder. Veel strijd, weinig kwaliteit en ongeveer evenveel kansen. Uit buitenspelpositie opende Peeters na een kwartier de score, 1-0. Kort na de rust maakte Schuurman met een schuivertje gelijk, 1-1. Amoah en Peeters verzuimden in de aardige slotfase 2-1 te maken. Bij NEC liet Hersi, van wie veel dreiging uitging, de winstkans liggen.