IMOLA - Vijfvoudig wereldkampioen Michael Schumacher manifesteerde zich paaszondag weer als de allerbeste autocoureur ter wereld. De Duitser won op superieure wijze in de Ferrari 2002 de Grand Prix van San Marino, de vierde race in de strijd om de wereldtitel Formule 1.

Hij vierde, enkele uren na het overlijden van zijn 55-jarige moeder Elisabeth, zijn 65e triomf in een Grand Prix op ingetogen wijze. Een handdruk en omhelzing van teamchef Jean Todt, een knuffel van renstalgenoot Rubens Barrichello, een zwaai naar de fans voor en na het spelen van de volksliederen bij de huldiging. Géén fonteinen champagne en ander uitbundig feestgedruis, geen persconferentie.

Teammanager Jean Todt deed daar het woord en zei: ”Michael wilde alles geven in deze race en heeft dat op weergaloze wijze gedaan.”

Rouwband

Michael Schumacher en zijn broer Ralf, die voor Williams-BMW in de Formule 1 actief is, namen zaterdag afscheid van hun moeder, die in coma in het universiteitsziekenhuis van Keulen lag, nadat zij zich als eerste en tweede hadden gekwalificeerd voor de vierde formule-1-race van het WK 2003. Ze besloten beiden de race te rijden, met rouwband om de arm.

Presteren

Michael Schumacher had meer redenen om in Imola goed te presteren. Hij was overladen met kritiek toen hij in de eerste drie wedstrijden ver onder zijn maat presteerde. In Australië (winnaar David Coulthard), Maleisië (Kimi Räikkönen) noch Brazilië (Giancarlo Fisichella) stond hij op het erepodium.

Op het snelle Imola, ongeveer het thuiscircuit van Ferrari, kantelde Schumacher het hoogste racegebeuren weer naar zijn kant. Zijn overwinning, met 209 km/u gemiddeld, bracht hem naar de derde plaats in het klassement om de wereldtitel. De koppositie is nog wel enige tijd buiten bereik, want de Fin Kimi Räikkönen in de McLaren-Mercedes veroverde de tweede plaats en behield de leiding in het WK met 32 punten voor zijn stalgenoot David Coulthard met 19 en Schumacher met 18.

Verstappen

De Grand Prix van San Marino was ook weer een normale race. Het circuit was droog en dus konden de coureurs flink gas geven. Incidenten, zoals talloze in nat Brazilië, deden zich nauwelijks voor. Het aantal uitvallers bleef beperkt tot vijf. Slechts een kwart van het veld. Alle vijf kregen te kampen met mechanische defecten. Ook Jos Verstappen. De Limburger kwam in de Minardi niet verder dan de 40e ronde (van 62). Een storing in de elektronica bracht het einde. Anders was het doek gevallen door een storende benzine-installatie. Hij reed op de 16e plaats en had geen uitzicht op een hogere stelling. Verstappen: “De Minardi was helemaal niet klaar voor deze race.”

Perfecte pitstop

De rouwende broers Schumacher stonden zondag naast elkaar op de eerste startrij. Michael had pole position maar Ralf kende de beste start en reed zestien ronden aan kop. Zijn broer kwam hem niet voorbij, anders dan na de perfect uitgevoerde pitstops. Schumacher deed er drie en wist zich na tweederde van de race al bijna zeker van de triomf.

Knokken

Räikkönen vormde geen bedreiging voor de superieure Duitser. Hij moest veeleer knokken voor het behoud van zijn tweede plaats. De Fin moest de Braziliaan Rubens Barrichello van zich afhouden. De tweede man van Ferrari was door een zwakke laatste pitstop op de vierde plaats verzeild, achter Ralf Schumacher. Een prachtige inhaalmanoeuvre - het beste moment van deze wedstrijd - bracht hem op positie drie. Er resteerde te weinig tijd om Räikkönen nog te kunnen pakken.

Uitslagen Imola Formule I, San Marino:

. Michael Schumacher (Dui) Ferrari 305,609 km in 1.28.12,058 (207,895 km/uur),
. Räikkönen (Fin) McLaren 1,882,
. Barrichello (Bra) Ferrari 2,291,
. Ralf Schumacher (Dui) Williams 8,803,
. Coulthard (GBr) McLaren 9,411,
. Alonso (Spa) Renault 43,689,
. Montoya (Col) Williams 45,271, op 1 ronde:
. Button (GBr) BAR,
. Panis (Fra) Toyota,
. Heidfeld (Dui) Sauber.

Uitgevallen: o.a.
Verstappen (Ned) Minardi.

Stand WK:
. Räikkönen 32,
. Coulthard 19,
. Michael Schumacher 18,
. Alonso 17,
. Barichello 14.

Stand constructeurs:
. McLaren 51,
. Ferrari 32,
. Renault 26.