VALKENBURG - Nicole Cooke was zondag in de Amstel Gold Race voor vrouwen onbetwist de sterkste in koers. Op de Maasboulevard van Maastricht, voorheen de finishlocatie, was dat nooit een garantie voor de zege. Op de Cauberg wel. Daar won de Britse dan ook met machtsvertoon en moest Nederlands favoriete Mirjam Melchers genoegen nemen met de zesde plaats.

”De mooiste overwinning uit mijn loopbaan”, jubelde de net 20 geworden renster. Uit de lucht vallen kwam de zege niet. Cooke geldt als een van de grootste talenten in het vrouwenwielrennen. In en 2001 werd ze wereldkampioene op de weg bij de juniorvrouwen. In dat laatste jaar was ze ook de beste in de individuele tijdrit en werd ze bovendien wereldkampioene mountainbike.

'Tactisch moeilijke finale

Cooke reed op de Keutenberg weg met de Spaanse Ruano Sanchon en de Australische Wood. “Het was een tactisch moeilijke finale”, meende de renster uit Wales die in haar geboorteland bekendheid geniet na het winnen van goud tijdens de Commonwealth Games. Op de streep hield ze als enige van de vluchtsters een kleine voorsprong over op het verbrokkelde peloton. De Australische Gollan werd tweede, voor de Litouwse Pucinskaite.

Cooke werd de opvolgster van Leontien Zijlaard-Van Moorsel, vorig jaar winnaar van de nog jonge vrouwenkoers die dit jaar door de internationale wielrenunie UCI werd opgewaardeerd tot wereldbekerwedstrijd. Mirjam Melchers was de gedoodverfde favoriete, maar een verkoudheid die haar zondag naar lucht deed happen verhinderde een hoofdrol voor de Gelderse.

Verkouden

”Uitgerekend afgelopen week werd ik verkouden. Ik voelde al in de Ronde van Drenthe dat mijn klieren opgezwollen waren. Jammer, maar zulke dingen heb je niet voor het uitkiezen”, treurde de kopvrouw van Farm Frites. Melchers had Cooke en consorten niet kunnen volgen op de Keutenberg. “De ploeg van Zabirova had de slag ook gemist en heeft samen met ons de achtervolging geleid.”

Lucht tekort

Maar de inhaalrace slaagde net niet. Met de Cauberg in zicht kwam het peloton steeds dichterbij, maar Cooke hield tot aan de streep een kleine voorsprong. “Ik kwam gewoon lucht tekort, kon vandaag niets extra’s geven”, legde Melchers uit. Woensdag wacht al weer een volgende beproeving om de wereldbeker: de Waalse Pijl.