AMSTERDAM - Niet alle schaatsmarathons hebben deze winter een voorspelbaar slot. De derde etappe van de marathon-zesdaagse was donderdag in Amsterdam zo'n uitzondering op de regel. De Fransman Cedric Michaud (zeven opeenvolgende zeges) bleek toch te verslaan.

De verlengde marathon over 150 ronden werd gewonnen door Kurt Wubben. Hij versloeg Jeroen de Vries in de eindsprint. Het tweetal had een ronde voorsprong op het peloton. Klassementsleider Cedric Michaud won de massasprint en werd derde.

Oostenwind

Zodra de wind uit het oosten komt, begint het bloed van de marathonschaatser te koken. Vrijdagochtend inspecteert de KNSB de dunne ijsvloertjes van Noordlaren en Nieuw-Amsterdam die mogelijk dezelfde dag voor de eerste natuurijswedstrijd in aanmerking komen. Donderdag hadden de langeafstandsmannen hun onderkomen nog even op de kunstijsbaan van Amsterdam.

Daarop werden de schaatsers dit seizoen voor het eerst zwaar op de proef gesteld. Eindelijk moesten ze vechten tegen de weerelementen. De meeste wedstrijden werkten de rijders in schaatshallen af. Het verloop van de races was daardoor dikwijls vrij eenzijdig. Het peloton ontwikkelde steeds zoveel snelheid, dat ontsnappen onmogelijk was.

Demarrages

In Amsterdam volgde de ene demarrage de ander op. Angenent, Van Meggelen, Borst, Rozendaal en Baars kozen steeds de aanval om klassementsleider Michaud en zijn teamgenoten van Nefit te slopen. Met nog 35 ronden voor de boeg sloegen De Vries en Wubben razendsnel een fors gat. Het tweetal kreeg van iedereen vrije ruimte, omdat ze voor het klassement geen rol van betekenis spelen.

Een ronde voorsprong op het peloton was hun beloning. "We mochten inderdaad van de grote jongens wegrijden. Dat was ons geluk vandaag", bekende de 29-jarige Wubben, die nog nooit eerder een marathon had gewonnen.

Zeven overwinningen

Michaud moest eindelijk zijn meerdere erkennen en bleef op zeven seizoenoverwinningen steken. Voor de moderne marathonschaatser is dat een ongekend hoog aantal. Emiel Hopman won in het seizoen 83'84 vijftien keer en twee jaar later kwam Richard van Kempen tot twaalf overwinningen.

"Op die aantallen richt ik me niet. Ik ben al lang bij dat ik triomfen achter mijn naam heb staan. Het wordt nu alleen maar moeilijker. Temeer omdat er natuurijs aan zit te komen. Dat vreet energie en komt het rijden op kunstijs zeker niet ten goede."

'Onkunde'

In tegenstelling tot andere schaatsers laat Michaud zich niet gek maken door de meteorologen. "Dat is ook onkunde. Ik weet helemaal niet hoe het is om een natuurijswedstrijd in Nederland te rijden. Ik heb er geen ervaring mee. Iedereen in het peloton is nu zo enthousiast. Ik kan me daar echt niets bij voorstellen. Vorig jaar heb ik op de Oostenrijkse Weissensee een keer een wedstrijd op natuurijs gereden. Ik voelde me toen zo nietig op de grote ijsvlaktes. Om bang van te worden."

Zijn collega's zijn allemaal zenuwachtig. "Hopelijk wordt de eerste natuurijswedstrijd vrijdag uitgeschreven", zei Heideman, die vorig seizoen in Noordlaren won. "We zijn er allemaal bij. Schaatsen op natuurijs is het mooiste dat er is. Daar trainen en schaatsen we voor", sprak natuurijsspecialist Hulzebosch met pretoogjes.