YOKKAICHI - De Japanse motorcoureur Daijiro Katoh is zaterdag in een ziekenhuis in Yokkaichi overleden aan een hartstilstand. De 26-jarige Japanner lag al sinds 6 april in coma. Op die dag kwam hij bij de Grote Prijs van Japan ernstig ten val.

Katoh was in 2001 wereldkampioen in de 250cc, dit seizoen kwam hij uit in de MotoGP-klasse.

Katoh liep bij zijn val op het circuit van Suzuka zware verwondingen op aan nek, hoofd en borst. Net voordat hij de beruchte chicane zou ingaan, verloor hij de macht over zijn Honda, die op dat moment met een hogere snelheid reed dan 200 kilometer per uur. Met een helikopter werd hij naar het hospitaal overgevlogen. De Italiaanse regerend wereldkampioen Valentino Rossi won 6 april de Grote Prijs van Japan voor de derde keer op rij, maar noemde het circuit vervolgens 'te gevaarlijk'.

Katoh, getrouwd en vader van twee kinderen, werd op 4 juli 1976 geboren in Saitama. Zijn tweede kind, een dochtertje, werd anderhalve week voor zijn crash geboren. Vanaf 1997 deed Katoh aan wedstrijdracen. In dat jaar werd hij Japans kampioen in de 250 cc. Tussen 1997 en 2001 won hij in die klasse zestien GP's. Afgelopen seizoen werd hij bij zijn debuut in de MotoGP zevende.